Кметът на Банско Георги Икономов сподели добри практики в туризма по време на второто заседание на постоянната комисия на Националното сдружение на общините в РБългария

  • PDF

Банско два дни бе домакин на второто заседание на постоянната комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм на Националното сдружение на общините, което председателства кмета на община Банско Георги Икономов. Един от основните въпроси, разисквани по време на срещата бе споделянето на добри практики в сектор туризъм. Кметът на Банско разкри своя опит заявявайки, че „Още от 2011г., в която застъпих като кмет на Община Банско, с туристическия бранш се събрахме, за да направим анализ на туристическите пазари и установихме, че нямаме установени контакти с туристически агенции и гости от Турция. От тогава насам започнахме целенасочени действия и агресивна туристическа реклама на курорта ни в Турция, като присъстваме лично на туристически борси в една от най-големите борси е ЕМИТ в Истанбул, включително и в Измир. Също така каним и посрещаме туристически туроператори и агенции, вестници, медии на среща и обиколка из Банско. Това даде невероятен ефект с ръст 400 % всяка година на туристи от южната ни съседка“.

В темите заложени в дневния ред бе презентиране на общинските-туристически информационни центрове. Функциониращият информационен център в Банско, позициониран в една добре реновирана сграда в центъра на града, целогодишно посреща туристи от страната и чужбина. Сега в него се помещава модерен посетителски център с многофункционална зала за презентации и конференции. „За месец август тази година имаме около 3900 посетители. На туристите се предлагат брошури на 9 езика. Организираните от Посетителския информационен център културни вечери „Традиции и изкуство“, увличат туристите с демонстрираните в летните вечери бански занаяти, което има огромен ефект не само сред чужденците, но и сред българи. Инфоцентърът организира участие на община Банско съвместно с туристическия бизнес на туристически изложения в чужбина. За 2016г. Банско е участвало в 12 изложения, сред които Брюксел, Турция, Македония, Сърбия, Македония, Румъния, Израел, Гърция. Сега предстои участие и представяне на ски курорта ни на борса в Русия, както и Татарстан – един съвсем нов пазар за нас, на който ще стъпим“ допълни кметът.

По време на заседанието бяха разисквани редица важни въпроси, сред които основни изменения на законовата и подзаконовата уредба, касаещи дейността на общините при организация на защитата при бедствия. Също така бе докладван модел на система за управление на сигурността в общините. Представеният от Красимира Станева, доц. по икономика и управление на туризма, модел за туристическа информационно-резервационна система, която разглежда туризма като индустрия, туриста като клиент и консуматор на предлагани сертифицирани услуги, Банско заема водещо място. Във връзка с това тя поздрави градоначалника на Банско за постигнатите резултати в сферата на туризма, доброто управление и промотиране на туристическите ресурси на територията на общината.

„Оценка за положените усилия в развитието и популяризирането на туризма в Банско са двете престижни награди, които получих в последната седмица. Едната ни бе връчена в австрийския курорт Кицбюел, с което градът отново доказа, че е запазена марка, след като за четвърта поредна година бе обявен за ски курорт №1 на България от най-високата инстанция в туристическата индустрия. Обявяването ни за европейски град на спорта за 2017г. също е огромно признание за нас, присъдено ни от АСЕS. Това разбира се не е краят, ние трябва да се борим да запазим това отличие и да продължим с политиката си за подкрепа на спорта в нашия район“, обобщи в края на срещата г-н Икономов..

zasedanie-002

zasedanie-001

zasedanie-003

zasedanie-004medii

open-data

banner150x160pix 24-04-2015

You are here