Банско се преклони пред подвига и саможертвата на хилядите българи, дали живота си за свободна България

  • PDF

С поднасяне на венци и цветя пред паметника "Банско помни героите" в община Банско бе отбелязан Националния празник на Република България, отбелязващ 139 години от Освобождението на страната.

Денят на Освобождението е паметна дата в българската история, която бележи дългогодишните усилия на поколения българи, дали живота си в името на една единствена цел – свободата и независимостта на Отечеството.

В своето тържествено слово градоначалникът на Банско, Георги Икономов изтъкна, че „Този ден и днес е символ на национално самочувствие, на нашата вяра, на общата ни воля за единение, благодарение на която ние, като народ, преодоляваме превратностите на времето и историята“.

Тази година се навършват 139 години от подписването на Санстефанския мирен договор между Русия и Османската империя. Съгласно него, свобода получават българските земи в Мизия, Тракия и Македония. България ликува, но за кратко. Подписан е Берлинският договор, който разпокъсва изстрадалото ни отечество. Македония и Одринска Тракия са върнати на Османската империя. Борбата за национално обединение на българите ще продължи. В тази борба Банско ще запише със златни букви в националната памет имената на своите герои и мъченици.

„Затова, днес, в навечерието на Националния празник, ние свеждаме глави и пред техния подвиг и саможертва. Почитаме и славим подвига на българските опълченци, които загиваха по бойните полета на войната в името на майка България“ допълни още Икономов.

В церемонията се включи ръководството на община Банско, самодейци към читалище „Никола Вапцаров“, общински съветници, учители, ученици, признателни граждани.poklonenie-001medii

open-data

banner150x160pix 24-04-2015

You are here