108 години ПГССТ „Алеко Константинов“

  • PDF

На 11 май се навършват 108 години от основаването на ПГССТ „Алеко Константинов“.                

Това е денят, в който се отдава почит на патрона на училището, Алеко Константинов . Блестящ юрист, вдъхновен ценител на природата и пътешественик. Цени високо човешката честност и доблест. Притежава вътрешно благородство и убеждение, че над всичко стои един идеал – да не изменяме на съвестта си, да не забравяме задълженията към себе си и другите. Нарича себе си Щастливеца, защото смята, че чистата съвест е достатъчно условие да се чувства щастлив. 
Неговият девиз е “Свобода, честност и любов”.

Училището посвети поредица от дейности на патронния си празник.

Началото поставиха учениците от 11а клас, специалност «Организация на хотелиерството», които поканиха своите съученици и преподаватели да присъстват на чаена церемония в часа по чужд език по професията, демонстрирайки традиционен начин за сервиране на английски чай. Учениците осъществиха и междупредметна връзка с предмета «Организация и функциониране на кухнята», показвайки своите умения на приготвяне на вкусни сладки, които по традиция се поднасят към чая.

В началото на месец май се проведоха Дни на отворени врати в училището. Учениците от професия „Хотелиер“ изненадаха гостите си с майсторски подредена маса за кетъринг и демонстрираха уменията си по сервиране. Отличиха се учениците от 10 и 11 клас, които показаха, че са усвоили знания и умения не само теоретично, но и могат да ги прилагат на практика.

Най- интересната част от представянето на професия „Планински водач“ беше скоростното катерене на стената във физкултурния салон. Гостите се увериха, че за да достигнеш до върха, са необходими не само бързина и ловкост, но и сериозна подготовка.

Състезателния дух учениците проявиха и по време на волейболния турнир между отборите на ПГССТ и ПГЕЕ. Сигурни сме, че сред участниците в състезанието има бъдещи волейболни звезди. Победи отборът домакин, като младежите си обещаха по-често да се организрат подобни състезания между учениците в града.

На 11 май в двора на училището бе издигнат националният флаг на Република България. Учениците отново си припомниха факти от живота и творчеството на своя патрон. Бе открит и специален кът, посветен на Алеко Константинов. На краткото тържество директорката на гимназията Стефка Христова припомни факти от дългия път, който изминава училището от създаването си до сега и изрази надежда, че ПГССТ „Алеко Константинов” ще продължи традицията да подготвя кадри по изучаваните професии, които са необходими за туристическия бизнес и с възможности за реализация на територията на общината.

За да бъдат достойни последователи на делото на Щастливеца, учениците и преподавателите от ПГССТ организираха и поход до манастира „Свето рождество Боогородично“ в местността „Палигоден“.

Убедени сме, че училището, навлязло във второто си столетие, ще продължи уверено да пише историята си и да има своето място в образователната структура на град Банско.108-001medii

open-data

banner150x160pix 24-04-2015

You are here