По стъпките на Априлското въстание

  • PDF

Пътешествие по пътищата на националния дух проведоха учители и ученици от ПГССТ „Алеко Константинов” гр.Банско. Станалото вече традициционно пътуване из пътищата на България и тази година е посветено на патрона на училището Алеко Константинов и неговата страст за пътешествия.

Учениците тръгнаха по стъпките на Априлското въстание и посетиха градовете, където започва най-великата епопея в историята на българския народ. В Панагюрище, Копривщица, Клисура, Сопот, Карлово, Калофер все още се чувства въодушевлението от честванията на 140-годишнината от Априлското въстание. А в розовите полета животът си тече постарому. Храсти, натежали от цвят, а въздухът, напоен с упойващ аромат и огласен от гласовете на ранобудните розоберачи. Необикновено впечатление

за един красив, но и трудоемък поминък на българите. Една от берачките извади от кошницата две шепи розов цвят за много здраве на Банско. Ценен дар, направен от сърце – щедра и усмихната е българската душа.

„Целта е да събудим българския дух в сърцата на нашите младежи – сподели Сашка Крайнова, организаторка на всички екскурзии в гимназията. – Трябва да направим всичко възможно думите като родолюбие и патриотизъм да не звучат чуждо и неразбираемо за младите хора.” В тези екскурзии обикновено участват ученици, които (поради липса на възможности) рядко излизат от населеното място, където живеят. Така те добиват представа за историята, бита и природата на родината. Това е основата на патриотичното самосъзнание и националното самочувствие.

Да погледнеш България от най-високите точки на родното пространство, това наистина е прекрасно и незабравимо преживяване!

aprilskomedii

open-data

banner150x160pix 24-04-2015

You are here