Открит урок

  • PDF

Открит урок, посветен на 150 години от рождението на Пенчо Славейков, представиха учениците от ПГССТ „Алеко Константинов“. Гости на мероприятието бяха директорът на гимназията Стефка Христова, колективът на читалище “Никола Вапцаров”, много учители и ученици. Нетрадиционният урок, част от културната програма на община Банско, се проведе в Читалищна библиотека „Ангел Балев“. Учениците поставиха акцент върху делото и културния подвиг на поета и припомниха откъси от емблематичните му произведения. Защото знайно е, че хората, които познават и съпреживяват миналото, тези, които успяват да разчетат неговите незрими послания, гледат по-спокойно и по-философски на своето настояще и са по-уверени в бъдещето си.

Създал класически шедьоври в българската литература и съпричастен носител на европейските културни ценности, Пенчо Славейков е първият голям български творец, който преди повече от век осъществява модерна художествена програма за цялостната ни духовна култура.

Ако се върнем мислено назад и се опитаме “да надникнем” във времето преди повече от век, може би ще почувстваме житейската и художествената атмосфера в България по онова време. И ще бъдем изненадани от стореното “на ползу роду” от духовните ни избраници, които в страдание и самота, въпреки несретния живот, въпрекипримитивната масова култура, устойчиво следват духовната си мисия и с могъща воля изграждат своето творческо дело.

Поетът закодира своите съкровени философски и поетични послания в творчеството си, убеден, че ще достигнат до бъдните поколения и ще бъдат осмислени от тях. Самият Славейков казва: „Аз съм непоправим оптимист и твърдо вярвам, че ако и ний посветим себе си и своята съвест на работа в настоящето – за българите са възможни добри дни…"medii

open-data

banner150x160pix 24-04-2015

You are here