Младата фолклорна певица Радостина Паньова на Нова година в Банско

  • PDF

Дни преди настъпването на Новата година, в Банско започнаха да пристигат хиляди гости от цял свят,избрали да посрещнат 2017 година в планинския курорт.

В новогодишната нощ, на централния площад в града, хиляди ще могат да посрещнат под звездното небе Новата година. За всички тях, община Банско и читалище „Никола Вапцаров“ са подготвили празнична програма, която ще започне броени минути след полунощ с участието на самодейци към читалището и народната певица Радостина Паньова. Жители и гости на планинската община, хванати ръка за ръка ще се веселят и играят хора в центъра на града.

В първия ден на Новата година, от ранни зори в домовете на банскалии ще звучи песента на стотици чанове. Кукерите сресват грижливо кожите си, а моми и ергени, празнично пременени в носии, тръпнат в очакване да забият тъпани и да поведат хорото. Те си правят среща в 11:00 часа  на 1 януари на централния градски площад. Кметът на община Банско Георги Икономов ще поздрави всички с настъпилата нова година, а малки сурвакари от Банско ще отправят своите наричания за здраве и късмет към него. Жителите от кварталите „ВИОНОВО БЛАТО”, "УЛЕВИНИЦА" и „КОСТЕЙ  БЛАТА”, с вълнение и песен на уста очакват момента, когато ще се запътят към централния площад. Там те ще представят своите кукерски костюми, а всяка махала е подготвила своя програма, която ще бъде презентирана в рамките на 30 минути. За голямото старание за съхранението на тези красиви български обичаи, кукерите от всяка от махалите ще получат парични награди в размер на 2000 лв., предоставени от VIVACOM.

IMG 3541

IMG 3558

IMG 3565

IMG 3688


Admistrative Services

cao final 1


medii

open-data

banner150x160pix 24-04-2015

You are here: