Социални дейности Банско

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Новини

Обновена сензорна зала в Дневен център „Здравец”, град Банско

Е-мейл Печат ПДФ

tensor-001Сензорната зала в Дневен център „Здравец” в Банско бе открита днес. Тя е ремонтирана и оборудвана от неправителствената организация Sunflower, създадена от британски граждани, живеещи постоянно в курорта. В присъствието на дарителите, новите уреди в специализираното помещение, бяха ползвани за първи път от потребителите на услугата. Специфично организираната сензорна среда стимулира двигателната активност, сетивните и когнитивните процеси при децата със специални потребности. С помощта на тази терапия, се подпомага опознаването на заобикалящата действителност, развива се инициативността, автономността и адаптивността.

Дневен център „Здравец” – гр. Банско е една от общинските социални услуги, разкрита през 1998 г. по инициатива на родителите на деца с интелектуални затруднения от сдружение „Избор”. Капацитетът му е 20 места за деца и 15 места за възрастни, които получават дневна грижа и обучение за придобиване на знания и умения в различните житейски сфери. Ръководството на община Банско изказва своята признателност за съпричастността и оказаната помощ от страна на британската общност в планинския град.

Световна купа по сноуборд

Е-мейл Печат ПДФ

sk-snowboard-2018-013Прекрасен зимен ден! И ние бяхме зрители на Световната купа по сноуборд. Момичетата и момчетата от Заведение за социални услуги изживях, много положителни емоции!

продължава>

ЕДНА СБЪДНАТА МЕЧТА!

Е-мейл Печат ПДФ

tvorbi-002Днес творбите на Маргарита Петкова от Защитени жилища - Банско станаха част от интернационална галерия, намираща се в гр.Банско, „Пл.Вапцаров №2.

Маргарита има свое кътче в галерията, в частта „Млад художник”, където са картините на млади и талантливи художници. Тя подписа договор за съвместна работа с “Интернейшанъл Арт Банско” ЕООД. Средставата от всяка нейна продадена картина, ще бъдат влагани в закупуване на материали, обучението и развиването на таланта на Маргарита.

Тя сподели:

„ Това че има мои картини в галерията е сбъднатата ми мечта. Чувствам се важна и горда. Щастлива съм”.

Социалните услуги в Община Банско, с подкрепата на Община Банско и добрите хора, са пример за това, че хората със специфични потребности могат да бъдат пълноценни, могат да развиват талантите си и да сбъдват мечти си.

Стартира музико-терапията в Дневен център „Здравец” - Банско

Е-мейл Печат ПДФ

m-terapiq-001

продължава>

Ден на християнското семейство – 21-ви ноември.

Е-мейл Печат ПДФ

den-na-hr-semejstvo-002Потребители на социалните услуги в община Банско заедно със специалистите, работещи в тях, се събраха, за да отбележат Деня на християнското семейство – 21-ви ноември.

Домакинстваха възрастните хора от ДЦВУ – Банско и Клуба на пенсионера, които разказаха историята според която на този ден за първи път дева Мария, едва 3- годишна, прекрачва прага на църквата, за да служи на Бога.

Г-жа Мария Тодева, водеща групите по музика в детския дневен център и ДЦВУ – седмична грижа, поздрави присъстващите с песен за Божията майка, след което всички опитаха вкусните ястия, приготвени собственоръчно от потребителите на дневните центрове и четирите защитени жилища в Банско за хора с интелектуални затруднения.

За първи път в Банско гостуваха и възрастни хора от ЦНСТ – в село Места, което допринесе още повече за доброто настроение на всички ни и усещането за общност. Една малка общност, но част от голямото християнско семейство!

 

Многото лица на аутизма!

Е-мейл Печат ПДФ

Обучение на тема “Аутизъм – актуални терапии при децата с аутизъм” се проведе в Дневен център за деца с увреждания “Здравец” – Банско. Лектор на събитието беше един от най-добрите специалисти в областта – проф. д-р Виолета Боянова. Темите залегнали в лекциите бяха свързани с диференциална диагноза между умствено изоставане – аутизъм, хипер активно поведение и дефицит на вниманието – аутизъм, дисфазия на развитието – аутизъм. Проф. Боянова запозна екипът на центъра със съвременните терапии при работата с деца с аутизъм – ABBA, PEKS, TEACH.0

Обученията в най-новите терапии и актуалните теми са основата на всеки добър екип!

Eкскурзия до Добърско

Е-мейл Печат ПДФ

С много усмивки и настроение в последните слънчеви дни на златната есен потребителите на Защитени жилища 3 и 4 организираха екскурзия до село Добърско. Там посетиха старата църква "Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат" където запалиха свещички за здраве.ekskurziq-002

ДОБРИНИЩЕ ИЗНЕНАДА С ЦВЕТОВЕ И ГЕРГЬОВСКО НАСТРОЕНИЕ

Е-мейл Печат ПДФ

В навечерието на Гергьовден жените от Дневния център за стари хора в гр. Добринище заедно с Клуба на пенсионера изненадаха жителите и гостите на града с изложба на традиционни носии, аксесоари, тъкани, черги и оригинално, само за този край, плетени чорапи. Пъстротата на цветовете и красивите съчетания за пореден път показаха вродената естетика и умение на българката да пресъздава красотата в ежедневието, умение да живее в хармония с природата. Жените на Добринище показаха, че за красотата няма възраст, че можем да бъдем активни и да сме истински щсатливи и на 20, и на 60, и на 100 години – стига да го поискаме.

az4

az5

az8

az10

az20

Обмяна на опит между специалисти от Дневните центрове за деца в Банско и Гоце Делчев

Е-мейл Печат ПДФ

Еднодневно посещение на Дневния център за деца и младежи с увреждания “Символ на любовта” в град Гоце Делчев направиха екипи на служба „ЗСУ” – Банско. Нашите специалисти разгледаха базата на ДЦДМУ “Символ на любовта” и Центъра за обществена подкрепа, запознаха се с малчуганите и обмениха опит с колегите по отношение на практическата работа и документацията.
Добрата организация на работа в обособения социален комплекс позволява да се обхванат децата от почти всички населени места в община Гоце Делчев, което е възможно, благодарение на доброто сътурдничество между общината и неправителствената организация, доставчик на услугите. Всъщност това е и една от малкото добри практики в района, където услугата не се предлага от общината, а от НПО. Специалистите от Заведенията за социални услуги – гр. Банско почерпиха нови идеи за работата си и споделиха свои с колегите в Гоце Делчев. Уверихме се в полезността на такива срещи и обмяната на опит.

17

26

34

photo 8

Медицински и социален подход при работа с деца и възрастни, ползващи социални услуги

Е-мейл Печат ПДФ

Това е заглавието на първото от поредицата вътрешни обучения за работещите в различните социални звена, под шапката на  Общинска служба „Заведения за социални услуги”. То бе организирано от екип на службата и имаше за цел да опресни знанията на специалисти и неспециалисти, да провокира различните представи за социална работа при  различните групи клиенти (или потребители); подходите, които доминират – като теория и практика, както и безкрайните възможности за постигане на добри резултати, в зависимост от заявката на потребителите на социални услуги в Банско.
Водещите Елена Говедарева – специален педагог  и Цветан Стоицев – психолог представиха двата базисни подхода при работа особено с хора с уверждания, дискутираха по различни казуси от практиката, предизвикаха отделните екипи – дали и доколко социалният подход доминира в работата с потребителите. Дали често не се изкушаваме да приложем по-лесни начини за сметка на клиентите? Дали ще си признаем, че понякога медицинския подход доминира?...

Както си му е редът всички получиха сертификати, подписани лично от зам.-кмета по социални дейности Александър Мацурев, а после започна веселата част - гостоприемните домакини от СУПЦ  се погрижиха за още по-доброто сплотяване на колегите с изискани бързи хапки и минерална вода за охлаждане на страстите.

DSC00842

DSC00843

DSC00844

DSC00848

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Вие се намирате тук: