Банско отбеляза „Цветен Първи Април“

  • PDF

„Тлап ме мори, гъка ме затишча,

дали не са саде летни снишча?

Дека ле са ? Ка се изпрушнаа?

Соспи мартенски и затрупаа!..“

По авторски текст на родения в Банско Георги Малчов, самодейците към Читалище „Никола Вапцаров” изнесоха спектакъла „Цветен Първи Април”. Пред препълнения салон в културното средище, те пресъздадоха хумористична програма, посветена на Деня на шегата – 1 април, както и на красивия пролетен празник Цветница. Програма, въплътила в себе си цветният и богат език на банския диалект, характерният бански хумор, материализиран чрез банските „лонджи”, фолклорни танци и песни с хумористичен елемент, и откликваща на своята вярна публика, дарявайки я с много искрен смях.

В „Цветен Първи април“ участие взеха съставите Младежка фолклорна група „Банскалии“ с ръководител Димитър Касапинов, “Пиринско настроение“ с хореограф Десислава Баханова, „Бански фукли“ с ръководител Райна Асева, Катерина Рускова и “Силвана денс“, девойки от състав „Бански старчета“ с ръководител Атанас Янчовичин, Иван Осевичин. Текстовете от “Стапици“ с автор Георги Малчов разказаха Георги Кехайов, Радослав Балев, Емил Балтов и Димитър Врачков. “Разкръстици“ от Георги Малчов представи Елена Здравкова, “Глибавица“ от Георги Малчов изиграха Елена Калайджиева и Иван Чакъров.

Георги Малчов е роден в Банско. Завършва Художествената академия в класа на проф. Асен Василев и се утвърждава като един от големите художници-дърворезбари в България. Негови произведения са експонирани в музеи и художествени галерии в страната и чужбина, включително и в родното читалище в гр. Банско.cvetnica-007


eobshtina


open-data

banski-vestnik

 

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ И В:

instagram youtube

medii

You are here