106 години Свободно Банско

  • PDF

С тържествена Света литургия в църквата „Св. Троица” и под звуците на камбанен звън, започнаха тържествата по случай 106 годишнината от Освобождението на град Банско. Кметът Георги Икономов, председателят на Общинския съвет – Петър Баряков, ръководството на администрацията, общински съветници и граждани, се включиха в благодарствения молебен, за да почетат делото на своите предци – герои и мъченици в името на свободно Банско.

„Днес, в деня на нашия празник, ние, родените тук, продължаваме да вярваме, че няма земна и човешка сила, която да победи българския народ, да победи устрема на банскалии да живеят свободно. Тази наша вяра не се ражда само от привързаността ни към нашия град, а от вечната истина, че забравата е безсилна пред подвига и саможертвата на нашите герои и мъченици.

Днес ние вървим уверено напред, защото сме венчани за делото и духа на тези преди нас, онези, за които България бе всичко, а за Банско си струваше да се умира!

И никак не е случайно, че Банско сега е Зимна столица на Балканите, най-добра фестивална дестинация на Балканите, Европейски град на спорта, носител на десетки други отличия, че днес светът ни познава като дом на световни състезания, че градът ни става все по-красив и гостоприемен. Защото за нас, и лично за мен, това е истинската, синовната почит към безсмъртните наши предци, онези, които с кръвта от посеченото ни Отечество, миропомазаха нашата Свобода!

Да помним, да не жалим усилия и да градим! Да продължаваме заедно, така както заедно останаха те в олтара на нашата памет, в олтара на Отечеството!

Да живее Банско и Бог да пази България!

Честит празник, скъпи съграждани! Честита Свобода!” бе тържественото слово, произнесено от Икономов пред паметника „Банско помни героите”. На Възпоменателната церемония присъства още заместник-кметът на община Разлог Венцислав Гърменов, общински съветници, представители на политическите партии, общественици и граждани. В знак на почит към хилядите, дали живота си по време на Националното освободително движение на Пиринска Македония, бяха поднесени венци и цветя.

Кулминацията на празника е концерта на обичания от всички българи Орлин Горанов, както и любимото спортно състезание за деца – „Детето риболовец без дрога!”.bansko-106-godini-001


eobshtina

image001


АНКЕТА

АНКЕТА: Ефективно гражданско участие при формулиране, изпълнение и мониторинг на местни политики

Молим ви да отделите няколко минути и да отговорите на поставените въпроси.

 

 КЪМ АНКЕТАТА

open-data

banski-vestnik

 

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ И В:

instagram youtube

medii

mestni-izbori-2019

You are here