Училищният празник на НУ "Паисий Хилендарски" се превърна в празник за целия град

  • PDF

Преди 90 години в Банско започва градежът на началното училище "Свети Паисий Хилендарски". Тридесет и три години по-късно, забележителната сграда, построена по френски проект, отваря вратата си за своите питомници. Този исторически факт бе отбелязан от училището с вълнуващ спектакъл в читалището в Банско, наречен символично от своите създатели - Силвия Терзиева, Райна Асева, Марин Бърдарев и Георги Кавръков, "Вратата", като символ на непресъхващата жажда за знание на местните хора. Спектакълът, който бе предхождан от филмов разказ за историята на училището, потопи зрителите в прекрасния свят на децата и пресъздаде приемствеността в професията на учителя. На финала, пред развълнуваната до сълзи публика, 120 деца изпяха от сцената за първи път химна на училището, по текст на Мария Маламова и музика - Марин Бърдарев. Директорът на училището Евгения Тренчева благодари на Общината и лично на кмета Икономов, който бе сред зрителите, за подкрепата през годините и за подаръка по повод годишнината - мултифункционална копирна машина с цветен скенер. Началникът на Регионалния инспекторат по образованието, Ивайло Златанов, също уважи честването, както и представител на Министерството на образованието и науката. Бе прочетен поздравителен адрес от министъра на образованието и науката Kрасимир Вълчев и обявени много други. Специални благодарности получиха спомоществователите на празника, Училищното настоятелство, обществения съвет и всички родители, участвали в подготовката на спектакъла. Евгения Тренчева обяви и главния герой в събитието, талантливите ученици, които повече от час се раздаваха на сцената, под непрестанните аплодисменти на зрителите.

Вечерният спектакъл бе предхождан от редица прояви през деня - поднасяне на цветя, спортно междучасие на стадиона и изложба във фоайето на читалището.

Начално училище "Свети Паисий Хилендарски" в Банско, ще продължи да пише с успехите си историята на образователното дело в града, стъпило на здравите темели на създатели си и славейки името на своя патрон - великият банскалия Свети Паисий.2


eobshtina


АНКЕТА

АНКЕТА: Ефективно гражданско участие при формулиране, изпълнение и мониторинг на местни политики

Молим ви да отделите няколко минути и да отговорите на поставените въпроси.

 

 КЪМ АНКЕТАТА

open-data

banski-vestnik

 

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ И В:

instagram youtube

medii

mestni-izbori-2019

You are here