Log in

"Безшумни думи" – изложба от композитна фотография на Иво Малинов може да бъде видяна в Посетителския информационен център на Банско

  • Последна промяна:
  • Дата на създаване:

5Неказаните  думи, може би са по-значими от водопад от обяснения. Видимото и невидимото живеят заедно като образ и интуиция. Контурите и цветовете принадлежат на видимото простанство: екран, разпечатка или рамка…те не са повече от картонени кутии, опаковка за срамежливи намигвания, незададени въпроси и двуполюсни открития.

Това е първата авторска изложба на Иво Малинов в Банско. В програмата му за годината са изложби във Велико Търново  и Галерия за съвременно изкуство в София.

Авторът е с разностранна творческа биография, разпростираща се на три десетилетия.​

Тя започва с митичното Нощно предаване на програма „Хоризонт”, където е автор и водещ,  преминава през „Хоризонт за вас”, „12+3” , „Мисли край камината”.

Създател е и продуцент на телевизионни предавания, като „Обичай ме нежно”.

Написва няколко филмови сценария на английски език в Лос Анджелис, САЩ, сред които е „Невидима заплаха”, “Комбинаторът”,  а също и няколко книги, включително  и политическият трилър „Да платиш цената”.  Любовта му към фотографията и киното започва от 1975 година и го отвежда към различни експерименти и в двете изкуства.

Иво Малинов е завършил журналистика в СУ „Кл. Охридски” и Професионална сценаристика  в School of film Theatre and Television, UCLA, САЩ.

„Възприемам се като любопитен ентусиазт. Животът ми се получи шарен, може би защото не бягам от неговите изненади и детайли. Приемам ги като „енергия на заблудата”. Като подарена възможностда се лутам, да се обърквам и да търся. Като шанс да усетя или да направя нещо ново за мен, провокативно, със силен емоционален заряд.

В цифровата епоха заснемането е само началото. Изобилието от технологии отмества рязко нагоре възможностите на творческата фантазия и средствата на визуалния разказ.

Фотоимпресията, композитната фотография все по-често присъстват в съвременния дом , модерния офис и в обществените пространства.

Тяхната свежа провокативност ми напомня на заговорническо намигване. Същото като от някой приятел, който ти прави приятна изненада, за да внесе цвят в паузите на  ежедневието”.

Неговотите творби можете да видите на вторият етаж в Посетителски информционен център.