Три пианистки от Банско взеха три медала на международен конкурс в "Зала България"

  • PDF

Само няколко години след създаването си, ръководената от Марина Иванова Школа по пиано към читалище „Никола Вапцаров” се превърна в незаобиколим фактор на конкурсните сцени в страната. Навсякъде малките пианисти от Банско изненадват  и впечатляват жури и музикални педагози с техника и стил. Те свирят еднакво добре барокова, класическа и съвременна музика,  джаз и българска музика с фолклорни елементи. В репертоара си имат произведения на европейски, руски и български композитори.

Зад десетината минути на конкурсния подиум обаче стои упорита и търпелива работа на Марина Иванова с пианистите в читалището, стоят и часовете пред пианото в къщи, след като са научени уроците за следващия ден, минали са тренировките и какво ли още не. Нужно е време и много труд малките пръсти да запомнят безпогрешно всеки тон на прелюдии, сонати, сарабанди...  И идва моментът, в който музиката започва да се лее и всичко изглежда толкова просто и лесно.

Вдъхновено, с радост и с лекота  звучаха изпълненията на три от най-добрите ученички в Школата по пиано на най-престижната сцена у нас – Зала България. В последните дни на м.март Александра Полежанова, Ива Дурчова и Виктория Григорова влязоха в безкомпромисна надпревара за призови места с най-талантливите пианисти в Седмото издание на Международния конкурс за пианисти – непрофесионалисти  VIVAPIANO

Резултатът на момичетата е впечатляващ – три от три! Александра, Ива и Виктория се представиха достойно и спечелиха за Банско три бронзови медала, много комплименти и уважението на организатори и жури.

Момичетата се отличаваха от другите участници и с грейналите си от усмивки лица, весел смях,  взаимна подкрепа и добро самочувствие. 

Александра и Ива не успяха да присъстват на награждаването на победителите в конкурса VIVA PIANO, защото трябваше да участват в друга надпревара – „Звезди в радиото” в Благоевград. Изпълненията им и там бяха наистина звездни! А сега талантливите ни деца тръпнат в очакване за обявяването на резултатитеот класирането в директен радио ефир.

Седмото издание на конкурса е посветено на 80-годишнината на колоса на българското клавирно изкуство - Антон Диков. Конкурсът се проведе в залите на Концертен комплекс България.piano-001


eobshtina


open-data

banski-vestnik

 

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ И В:

instagram youtube

medii

You are here