Ученици от Гимназията по туризъм “Алеко Константинов“ в Банско с участие в Националния ученически празник "За хляба наш"

  • PDF

Ученици от Гимназия по туризъм“Алеко Константинов“ гр.Банско участваха в 20-то издание на Националния ученически празник"За хляба наш", домакинстван от гр. Благоевград. Подкрепено от Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България и Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите, събитието има за цел да повиши културата към хлебните изделия, да разшири научните познания за производството и значението на хляба, да съхрани българските традиции и обичаи, свързани с хляба и хлебните продукти. А с конкурсното начало на Празника се търси повишаване на интереса на учениците към творческата, изследователската, събирателска и краеведска дейност, както и изграждане на интерес към професиите, свързани с производството на хляб.

Гимназистите от планинския град презентираха „Банска фудула“, „Баница с майонеза“ и „Кукурини“. Макетът беше изработен от оцветено хлебно тесто, пресъздавайки селски пейзаж с пшеничени ниви и къщи в подножието на Пирин планина. Изделията бяха изработени под ръководството на старши учител, практическо обучение Магделена Радулова и старши учител БЕЛ Роза Козарева. В резултат Гимназията по туризъм “Алеко Константинов“ - Банско беше удостоена с грамота за участие в изложба „Хляб и хлебни изделия“, а Йордана Кехайова и Тома Джолев от X клас получиха грамоти – поощрение в категория „Макети“.

Събитието бе официално открито от зам.-кмета на община Благоевград - Христина Шопова и благословено от Неврокопския митpополит Серафим, заедно cъc свещеници от благоевградския xpам „Въведение Богоpодично”.

Тази година в "За хляба наш" участие взеха над 600 ученици от 30 училища от всички области на страната в 12 конкурсни категории. Организирани бяха изложби от категории „Хляб и хлебни изделия“, „Макети“, „Рисунки“,“Млад дизайнер“ и други.

za-hlqba-002

za-hlqba-001

za-hlqba-003


eobshtina


open-data

banski-vestnik

 

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ И В:

instagram youtube

medii

You are here