Log in

cao final 1

За Ски зона - Банско

От срещата в понеделник на Марк Жирардели с министрите на околната среда Нено Димов, на туризма Николина Ангелкова и на икономиката Емил Караниколов най-ярката новина беше , че ски легендата от недалечното минало и петкратен носител на световната купа е новият съдружник мажоритарен съсобственик на дружеството-концесионер.

Ще промени ли това отношението на обществото и на държавата към инвестициите в зимния туризъм и ски индустрията у нас? Как се прие новината в Банско?

По темата работихме заедно с кореспондента ни Кети Тренчева. Първият коментар е на Димитър Русков, председател на сдружението „ Бъдеще за община Банско“, които в последните шест-седем години са инициатори на протестите срещу групата на природозащитниците , блокиращи възможността за нови инвестиции в ски курорта и срещу липсата на ясна политика и решения на държавата:

Изсветляването на темата за собствеността на дружеството-концесионер на ски зоната в Банско е важна заради високия обществен интерес и заради спекулациите на определени кръгове, смята кметът на общината Георги Икономов. Но името на Марк Жирардели не може да преодолее обективните проблеми, натрупани през годините, които държавата трябва да реши и то не само за Банско. Всъщност от кмета Г.Икономов разбираме, че звездата на световните ски държи 80 процента от дяловете в Юлен, но общината не е променила своето дялово участие Още в разговора на Кети Тренчева:

Опитите да се внуши, че има нещо гнило в сделката, която прави Марк Жирардели собственик на 80 процента от дружеството- концесионер на ски зона Банско са обречени. Ние с документи   показахме това на срещата с тримата министри, каза адв. Петър Петров, който е и член на УС на „Юлен“ АД. Но този факт няма да значи нищо, ако не се реши десетгодишния проблем. Преговорите за промени на концесионния договор   са нужни, обективни и започнаха добре. , каза още адв. Петров пред кореспондента ни Кети Тренчева: