Log in

cao final 1

Съвместна инициатива на Национален парк „Пирин“ и Планинската спасителна служба в Банско

Съвместна инициатива на Национален парк „Пирин“ и Планинската спасителна служба в Банско се опитва да предотврати тежките инциденти в ски зоната , свързани с карането на ски и сноуборд в забранените и опасни зони. За това ни разказва в репортажа си Кети Тренчева:

Улеите по северния склон на Тодорка и дамянишкия дял на планината са любими на фрирайдърите, които често предизвикват падане на лавини и за жалост двама младежи загубиха живота си преди месец. Въпреки абсолютната забрана за каране извън пистите, нарушители има почти всеки ден. Това провокира хората от планинската служба и Национален парк „Пирин“ да поставят допълнителна временна маркировка, която предупреждава за опасността.   Какво всъщност се прави и има ли ефект, питам Николина Ангелинина, главен експерт в парковата дирекция и Венелин Петров от спасителния отряд в Банско:

Вероятно много хора разчитат на това, че от няколко години в   този дял на планината работи и система за контролирано взривяване на лавини. Това е така, но не може да предотврати инциденти със скиори и сноубордисти, казва Николина Ангелинина.