Внимание
  • JFolder: :files: Пътят не е папка. Път: /home/banskobg/public_html/images/news-kalo/12-03-2020/ikona
Забележка
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/news-kalo/12-03-2020/ikona
Log in

В НЕДЕЛЯ КРЪСТОПОКЛОННА, В БАНСКО ЩЕ БЪДЕ ОСВЕТЕНА ИКОНАТА „СТАРОЗАВЕТНА ТРОИЦА”

  • Последна промяна:
  • Дата на създаване:

След броени дни, в Неделя Кръстопоклонна, в църквата „Света Троица„ в Банско ще бъде осветена иконата „Старозаветна Троица”.

Вече няколко седмици банскалии и гостите на града се покланят пред светата икона. Тя е поставена в специално изработен за нея красив резбован проскинитарий - дървена поставка за икони.

Иконата „Старозаветна Троица” или „Гостоприемство Авраамово”, е по-известна като Рубльова Троица. Тя е сред най-разпространените изображения на Света Троица в православния свят. Неин автор е известният иконописец от Московската школа преп. Андрей Рубльов.

Иконата е създадена през 1425 година и е определена от църквата за образец на иконописта и на всички изображения на Пресвета Троица.

Днес тази икона има много копия, а едно от тях вече е в Банско. Безценната светиня е нарисувана от монаси от един от най-красивите Светогорски манастири – Дохиар. В този манастир се съхранява чудотворната икона на Света Богородица Скоропослушница /Всечуваща/. Същите монаси-художници нарисуваха копие и на тази икона и преди по-малко от година миряните в Банско можаха да се поклонят и помолят пред изображението на Божията майка.

Иконата и проскинитарият са дарение на църквата в Банско от Борислав Лазаров, Димитър и Дуни Захови и много анонимни дарители.

На 22 март, Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим ще извърши Празнична света Литургия и освещаване на иконата “Старозаветна Света Троица”.ikona-003

{gallery}news-kalo/12-03-2020/ikona{/gallery}