Log in

ОБРЪЩЕНИЕ НА КМЕТА ИВАН КАДЕВ КЪМ ЖИТЕЛИТЕ НА ГР.БАНСКО

  • Последна промяна:
  • Дата на създаване:

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,

Обръщам се към вас в началото на поредната седмица от извънредното положение.

Корави ще се окажем, щом в зенита на най-голямoтo национално предизвикателство от две поколения насам, само на Банско беше писано да остане две цели седмици под най-строга карантина.

Издържахме карантината, така както се изискваше от нас, но борбата с вируса продължава.

Аз нямам навика да ви занимавам ежедневно със свършената работа, но ще подчертая, че нашите усилия нямаше никога да се увенчаят с успех, ако не срещахме помощта на вас, нашите съграждани, комшии и приятели. Благодарим ви за търпението и куража!

Сега, когато преминахме първия етап, е време да си кажем накратко какво направихме по време на карантината над Банско: това беше, повтарям, най–строгата мярка, въведена от правителството на територията на страната:

  1. Бизнесът в града преустанови работа. Впоследствие установихме контакти с министерства и други институции за осигуряване подкрепа на спрелите предприятия;
  2. Със съдействието на посолства, централната и местните структури на МВР и външно министерство, Областен и Национален щаб, осигурихме безпроблемното изтегляне на всички чужди граждани от наша територия;
  3. На гражданите на общината беше осигурен достъп до фермите за изхранване на животните;
  4. С помощта на общопрактикуващите лекари и представители на РЗИ непрекъснато следяхме състоянието на жителите на града;
  5. Не спираше работата на социалните работници. Осигурена беше ежедневно храна на хората в нужда, с помощта на дарители се осигурява и допълнително храна и пакети с хранителни продукти. Тази социална дейност продължава до ден днешен и ще продължи докогато е необходимо;
  6. Съдействахме за решаването на множество ежедневни проблеми, които се оказаха трудни в условията на изолация. Опитахме се да не оставим никого самотен и необгрижен.

От 1 април карантината отпадна в стария й вид, но пред нас стоят редица въпроси и задачи по опазване на реда, сигурността и мерките против пандемията.

- Още преди отпадане на карантината ръководството на община Банско настояваше да се запазят контролно-пропускателните пунктове на входовете на града ни с цел ограничаване навлизането на външни лица до отмяната на извънредното положение;

- Постепенно малкият и среден бизнес (там, където е възможно) започна да възстановява своята дейност. Отново апелираме към тези работодатели за стриктно спазване на санитарно – хигиенните условия на работа. За съжаление, голяма част от работещите в града са заети в туристическия бранш, което на практика означава, че скоро няма да заработят.

- Премахнахме плащането на тротоарно право и наеми за общински обекти за периода на извънредното положение

- Освободихме от такса детските градини за същия период

- Синята зона се ползва безплатно от обявяването на извънредно положение.

- Остава важната задача заедно с общинския съвет и с широко участие на бизнеса да обмислим и други мерки за облекчаване и стимулиране на работния процес и подкрепа на хората в затруднено положение;

-Призовавам в хранителните магазини и аптеките да не се допускат хора без предпазни маски, раздали сме достатъчно и не ми се иска да прибягваме до затваряне на обекти.

Като кмет и председател на Общинския кризисен щаб, заедно с моя екип, продължавамe да настояваме за по–широко тестване на населението на град Банско и за строго спазване на пропускателния режим, което се подкрепя и от гражданите на Банско със събиране на подписи.

Скъпи съграждани, колеги, приятели, съседи:

Знам, че банскалии сме най-здравите и силните, но нека проявим още малко търпение и останем в къщи. Само така ще опазим възрастните си родители и малките си деца.

Опасността не е преминала.

Вероятно до седмица-две предстои да изживеем пика на заболеваемостта в България и ако сме разумни и предпазливи и спазваме всички дадени ни препоръки, има реален шанс за едно по-нормално лято.

Благодаря на всички, които по задължение или не работят неуморно за справяне с тежката ситуация – общопрактикуващите лекари и лекарите от Спешна помощ, служителите на МВР и Пожарна, нашите социални работници, многото доброволци и дарители. И разбира се – благодаря за подкрепата на Областния и Националния оперативен щаб.

Община Банско е на разположение на своите граждани.

Заедно ще успеем! Както винаги!

И Бог да е с нас! Амин!

 

kadev