Log in

Обръщение на кмета на община Банско Иван Кадев

  • Последна промяна:
  • Дата на създаване:

Уважаеми съграждани,

В навечерието сме на най-жизнерадостните пролетни празници - Лазаровден и Цветница. Те са посветени на обновяването на природата и възкръсването на живота.

Сега, повече от всеки друг път, имаме огромна нужда и потребност да почетем тези свети дни като добри християни - да празнуваме чудото на възкресението на Лазар, да вземем за здраве върбови клонки за домовете си. Колкото и да е трудно времето за всички ни, нищо не може да намали нашата вяра. Пандемията обаче променя начина, по който я изповядваме, за да запазим живота и здравето - своите и на близките ни.

Моля всички съграждани да проявят отговорност и разум и да останат по домовете си по време на празниците. Нека всяка къща в Банско стане част от нашата църква. Така, както го правим от началото на карантината - по домовете си, но обединени от молитвите, които отправяме чрез камбанния звън. Нека бъдем заедно във вярата си, но духом!

Тъй като Светият синод прие решение да не затваря храмовете за предстоящите празници, Общинският кризисен щаб предприема поредица от мерки за намаляване риска от заразяване на хората с коронавирус:

- дезинфекцират се пространствата около църквата "Света Троица"; обработването им се извършва при подходящи метеорологични условия;

- дезинфекцира се вътрешността на църквата "Света Троица";

- Богослуженията ще се извършват при спазване на ограниченията, въведени със заповед на министъра на здравеопазването;

- на Цветница ще бъде отслужена Света литургия, но няма да бъдат раздавани китки с върбови клони;

- в храма ще бъде допустимо присъствие на вярващи, но не повече от 15 човека едновременно;

- няма да бъдат допускани хора без ръкавици и маски за лице;

- реда и пропускателния режим ще се осигуряват от Общинска служба за ред и сигурност и органите на МВР.

Банско е притегателно място за сънародниците ни особено много по време на празниците. Те винаги са били и ще бъдат добре дошли при нас. Но сега, нека всички останат по домовете си и да отложат идването си в Банско след преодоляването на пандемията.

 

Иван Кадев

кмет на община Банско

 

sveta-troica