Log in

ПОКЛОН ПРЕД БЕЗСМЪРТНИЯ ПОДВИГ НА РАДОНОВАТА ЧЕТА

  • Последна промяна:
  • Дата на създаване:

117 години ни делят от безсмъртния подвиг на четата на Радон Тодев - войводата, учителят и просветителят от Банско. През м.септември 1903 г. 27 мъже полагат живота си в олтара на свободата на Отечеството. Приживе опяти, те отиват на сигурна смърт в Рила планина да защитят пътя на бежанците от опожарените селища в Разложко към свободна България.

В организираното от Община Банско, Дружество „Радон Тодев”-Банско и родолюбиви жители на селата Годлево и Бачево тържествено отбелязване на годишнината от саможертвата на патриотите от Илинденско-Преображенската епопея се включиха многобройни техни потомци.

Мнозина се изкачиха високо в планината – на Радоновата пусия, за да поднесат цветя на лобното място и гроба на Радоновата чета. А в църквата „Света Богородица” в едноименната местност над с.Годлево, беше отслужена панахида за загиналите и беше даден курбан в тяхна памет.

Зам.кметът на община Банско Стойчо Баненски и председателят на Общинския съвет Димитър Русков припомниха с вълнуващи слова потресаващите събития и величавия подвиг на българския народ от Илинденско – Преображенското въстание през 1903 г.

Споменът за героите е запазен в народната памет и възпят в песни, които прозвучаха в полите на Рила в изпълнение на годлевци и бачевци.1