Log in

Честит празник!

  • Последна промяна:
  • Дата на създаване:
Уважаеми учители,
Уважаеми читалищни и музейни дейци,
Уважаеми книжовници и просветители,
От името на ръководството на Община Банско и от свое име ви поздравявам по случай 1 ноември – Деня на народните будители!
Днес отново се прекланяме пред паметта на нашите родолюбиви предци – учители, книжовници, църковни деятели, революционери. Изразяваме уважението си към едновремешните възрожденци и съвременните пазители на българския дух.
Народ като българския - с дълго и славно минало, с богата култура и със своя писменост, устоял на историческите превратности, трябва да се гордее и да почита делата на онези, които са поддържали и крепят националната му съвест и достойнство.
Ние - банскалии, имаме още повече основания да празнуваме днешния ден, защото от нашия град тръгна българското пробуждане с книжицата на Светогорския монах. Банско даде на България и на Европа титаните на духовността – св. Паисий Хилендарски, Неофит Рилски и Никола Вапцаров, и плеяда просветители, творци и съзидатели. Ние имаме честта и дълга да пазим и развиваме завещаното ни от банските книжовници, просветители и художници богато историческо наследство.
В трудните за всички ни времена на предизвикателства и изпитания, нека видим в днешния празник неговия символ - символът на вярата в бъдещето и в тържеството на духа.
Да бъде успешна работата ви на ползу роду болгарскому!
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
 
Иван Кадев
кмет на община Банско