Log in

ОВЛАДЕНИ СА ДВА ПОЖАРА НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА БАНСКО, ПОЖАРНАТА ОПАСНОСТ ОСТАВА ВИСОКА

  • Последна промяна:
  • Дата на създаване:

Летните горещини в съчетание с гръмотевичните бури доведоха до два локални пожара на територията на община Банско. Благодарение на незабавната, добре организирана и координирана акция на всички отговорни институции в общината, пожарите са овладени и не е допуснато разширяване обхвата на огнената стихия.

На 28 юли следобед са получени сигналите за два почти едновременно възникнали пожари в землищата на селата Осеново и Гостун. Веднага е организирана акция, в която се включват екипи на горските стопанства - ДГС Места, ДГС Елешница, ДГС Добринище, Национален парк „Пирин”, Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението"- Банско. На терен са също зам.-кметът Стойчо Баненски и директорът на Национален парк „Пирин” Росен Баненски, Милена Петрова – зам.директор на ДГС Места, служители на кметствата и кметските наместници на селата Гостун и Осеново - Илия Белев и Георги Чипилев.

Благодарение на адекватните действия и използването на високо проходима специализирана техника за гасене на труднодостъпни горски пожари, огнищата са ограничени часове след възникването им, а обхванатите площи са поставени под непрекъснато наблюдение.

Пожарът в с. Гостун е обхванал 15 декара на 2,5 километра от селото в посока м. Матан дере, а пожарът в с. Осеново е обхванал 3 декара на 1,5 километра от селото.

Във връзка с трайно установилите се високи температури и продължителното засушаване, опасността от пожари в горския и земеделски фонд са увеличени многократно. За недопускане възникването на пожари, Община Банско и Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ призовават жителите и гостите на гр.Банско да проявят гражданска съвест, да бъдат отговорни към действията и спазват необходимите мерки за безопасност.