Log in

Събор „Илинден”

  • Последна промяна:
  • Дата на създаване:

СЪБОР „ИЛИНДЕН”

/1 август 2021 г., хижа Бъндерица/

Едва 118 години ни делят от паметните дни на Илинденската епопея. Но не заради това, че е било недалеч назад във времето, а заради значимостта на делото, помним и се прекланяме пред устрема за свобода на предците ни. Устрем, който може да бъде прекъснат, но не може да бъде спрян. Затова, всеки начин, по който се чества стореното от живелите преди нас, е знак на почит и уважение, знак на свободата на духа, знак на тържеството на живота.

През 30-те години на миналия век се създава традицията банските семейства да „излизат на пла́нина” по няколко дни във високата част на Пирин около празника Илинден. Край огньовете на биваците в планината, съвременници и участници в Илинденско-Преображенското въстание разказват на притихналите си родственици и приятели за страшното и славно време на борба за достоен живот в свободна България.

Организираното честване на годишнините от въстанието започва да се провежда в средата на 20 в. в близост до хижа Вихрен и е дългоочаквано събитие за банскалии. Специално за него идват хора от цяла България, многобройни са и официалните гости. С речи, с песни, спомени и разкази около огромните огньове, честванията продължават по 2-3 дни. Около началото на 70-те години тържествата започват да се провеждат на Мрътва́ полена в подножието на планината.

Време е да възобновим традицията и честването на Илинденско-Преображенското въстание отново да бъде в сърцето на Пирин, смятат членовете на Туристическо дружество „Вихрен”, на Спортния клуб на ветераните, на Сдружението „Национално хайдушко движение” и собствениците на фирма ВАЙК-2. Идеята се подкрепя от Община Банско и със съдействието на самодейци от Народно читалище „Никола Вапцаров” тази година ще бъде поставено ново начало на традицията.

На 1 август /неделя/ от 12 часа, на хижа Бъндерица ще започне възроденият Събор „Илинден”. Добре дошли са всички българи, които искат да бъде съхранена историческата слава на илинденци. Добре дошли са всички планинари и приятели на Банско. Със слово и възстановка на моменти от хайдушкото движение ще бъде припомнено миналото. С бански песни и пирински танци ще бъде поздравен живия живот.

118 години ни делят от паметните дни на Илинденската епопея.