Log in

„Дами канят“ на фестивала в Банско

  • Последна промяна:
  • Дата на създаване:

Силно и запомнящо се ще е женското присъствие на тазгодишния джаз фестивал в Банско. В събота, на 7 август от 20 часа, на площада в града, първи гласове ще извият недостижимите Камелия Тодорова, Милица Гладнишка и Рут Колева. В последните няколко години трите дами на българския джаз покоряват публиката с общото трио „Ladies of JAZZ”. В рамките на изпълнението си, те ще представят, както авторски песни, така и адаптации на емблематични песни от световната дамска джаз сцена през последните десетилетия, включително такива на Ела Фицджералд и Ерика Баду.

Финалът на фестивала (14.08.) също ще е женски. Кралицата на румънската джаз сцена Теодора Броди – Енаке ще понесе публиката в едно неповторимо джаз пътешествие в света на класиката под името „Sound of the Root”. Певицата е с изключителен диапазон на гласа, което й позволява с лекота да преминава от класически изпълнения, към африкански напеви, превръщайки се в пионер на етно-джаза в северната ни съседка. В последните години тя работи върху разнообразни вариации, преоткривайки през джаз призмата творби на Барток, Енеску, Бетовен и Вивалди.

Финалът на джаз фестивала в Банско ще е за Хилда Казасян и Плевенската ще потопят публиката в света на вълшебната филмова музика от любими ленти с техния проект „Да послушаме кино!“. Съдържанието на концерта е докосващо душите, тъй като в програмата са подбрани любими мелодии от български игрални филми като „Любимец 13“, „Козия рог“, „Адаптация“, „Вчера“ и др.

Особено очаквано от публиката е и участието на Вики Алмазиду, която ще излезе на сцената в града на 09 август от 20 часа. Тя ще докосне слушателите до уникалния „Последен албум на Милчо“. „Соната 57“ е заглавието на последния албум на Милчо Левиев, който е завършен от певицата след смъртта на композитора. Той съдържа оригинални джаз аранжименти за глас и камерни инструментални формации върху теми от емблематични произведения на Рахманинов, Шопен, Барток, Владигеров, Равел и Чайковски. Първите записи на албума са дело на самия Милчо Левиев, а след смъртта на композитора, Вики Алмазиду, заедно с Валери Костов и Иван Милчев довършват албума.

Друго специално женско участие във фестивалната програма е това на проф. Стефка Оникян, която ще се качи на сцената на 10 август и ще вземе участие в претворяването на проекта „Среща с деди Йожи“, посветен на големия Йосиф Цанков. Проектът е дело на Вили Стоянов, който е и внук на композитора. Особено вълнуващо ще е това участие за гранд-дамата на българския джаз, тъй като на сцената в Банско Оникян ще отбележи и своя 70-ти рожден ден.

Повече информация за програмата на джаз фестивала в банско, можете да намерите тук: www.banskojazzfest.com