Log in

Стефка Оникян отбеляза юбилей на сцената в Банско

  • Последна промяна:
  • Дата на създаване:

Гранд-дамата на българския джаз Стефка Оникян отбеляза своя 70-ти рожден ден на сцената на джаз фестивала в Банско. Тя се включи в проекта на Вили Стоянов "Срещи с деди Йожи", посветен на големия композитор Йосиф Цанков. Оникян изпълни премиерно една от последните песни на композитора - "Всичко беше като някога" в изцяло нов аранжимент на Мишо Йосифов и Вили Стоянов.

"За мен е огромно удоволствие да участвам на този прекрасен и много любим фестивал. Благодарна съм, че съм част от проекта "Срещи с деди Йожи", защото той е наистина уникален. Песента "Всичко беше като някога" е много красива и, въпреки че е написана от Йосиф Цанков през 70те, новият й аранжимент я прави изключително актуална, запазвайки нейната специфична чувственост. С нея участието ми на джаз фестивала в Банско беше един истински незабравим празник, който придаде особена тържественост и на моя личен празник", сподели пред журналисти певицата.

Проектът "Срещи с деди Йожи" е специална инициатива на брас задругата, в лицето на Вили Стоянов и Мишо Йосифов, в рамките на която се претворява по нов начин част от музикалното наследство на Йосиф Цанков. Цялата 2021 преминава под музикалния знак на отбелязването на 110-годишнината от рождението на големия композитор, а мотото е „Срещи с деди Йожи“.

Публиката на джаз фестивала в Банско се срещна с музиката от албума „Онзи вятър от първата среща“. В него Вили Стоянов, който е внук на Йосиф Цанков, обединява едни от най-красивите мелодии от недалечното минало, създадени от деди Йожи. В новите аранжименти, специално създадени от тромпетиста и съмишленик на Вили - Мишо Йосифов за биг бенд, се крият творческите импулси на цяла плеяда талантливи музиканти, както и техните стилови предпочитания.

Банско джаз фест 2021 ще продължи до събота, включително (14.08), като на сцената концерти ще изнесат SoulBMoll (11.08), Ангел Заберски - трио (12.08), Акага (12.08), Васил Петров (13.08). Фестивалът ще бъде закрит с концерт на Хилда Казасян и Плевенската филхармония, посветен на вечните мелодии от българската филмова класика.

Гранд-дамата на българския джаз Стефка Оникян отбеляза своя 70-ти рожден ден на сцената на джаз фестивала в Банско.

Тя се включи в проекта на Вили Стоянов "Срещи с деди Йожи", посветен на големия композитор Йосиф Цанков.