Log in

ПРАЗНИК В ГОСТУН

  • Последна промяна:
  • Дата на създаване:

В петък и събота в село Гостун се проведе традиционния землячески събор, който се прави на всеки три години. На тържествата в селото се събраха много хора, които имат родствена връзка с Гостун. Цялото ръководство на община Банско уважи земляческата среща. Кметът Иван Кадев и заместниците му Стойчо Баненски, Сашка Въчкова и Костадин Атанасов седнаха с гостунци на празничната им трапеза и се хванаха на хорото им.

Хубаво е, че днес тук са се събрали толкова много хора – много повече от 28-те постоянни жители на Гостун. Това показва, че гостунци помнят корените си и тачат паметта на предците си. И затова са дошли от всички краища на България. Но тук има и много хора, на които връзката с Гостун не е родова, а емоционална – това са приятелите на селото, които се множат и правят селото по-хубаво и привлекателно. Сигурен съм, че на следващия събор те ще бъдат още по-многобройни, каза в приветствието си кметът на община Банско.

Красотата на природата е голяма, ценна е историята на селото, но най-важни са неговите хора. Те обичат Гостун и се връщат към спомените и към корените си. А където коренът е здрав, там има и бъдеще, каза още Иван Кадев.