Log in

Тържествено и празнично, Банско отбелязва своя ден – 5 Октомври

  • Последна промяна:
  • Дата на създаване:
Тържествено и празнично, Банско отбелязва своя ден – 5 Октомври

С чувство на признателност, обществеността на Банско отдава почит пред подвига на предците, които извоюваха свободата.

Тържествата започнаха със Света литургия в църквата „Света Троица”, от чийто амвон преди 109 години е провъзгласена свободата на Банско.

Общинското ръководство, обществени и политически организации и ученци от всички училища поднесоха венци и букети цветя пред паметните плочи и паметниците на видни банскалии в целия град.

Пред паметника „Банско помни героите” беше организирано възпоменание, в което участваха граждани и гости на Банско, сред които зам.-областният управител Слави Христов, началникът на РИО Ивайло Златанов, председателят на ОбС Разлог д-р Мария Копанарова, кметът на община Разлог Красимир Герчеви заместникът му Венцислав Гърменов.

Поздравителни адреси до кмета Иван Кадев, жителите и гостите на Банско бяха получени от президента на Република България Румен Радев, от областния управител Николай Шушков, от ръководители на държавни и обществени институции, от кметове на общини.

В словото си кметът на община Банско Иван Кадев напомни, че свободата е плод на дългогодишни усилия и десетки хиляди жертви в името на завладяващия копнеж за единна и независима България. Затова и днес славим подвига на народ, войска, четници и политици, на героите на цяла България.

Макар и днес времето да е друго и ние да сме част от проспериращия и обединен Европейски съюз, ние нямаме право да отстъпим нито крачка от завета на нашите деди, за които имаше единствено „България или смърт”. Онези, на които такива думи им звучат патетично, нека погледнат начина, по който защитават националните си интереси нашите географски съседи и се поучат от тяхната последователност.

Ние, като българи, нямаме право да предадем нито миг от нашата история, нито да погазим историческата истина. Защото, отстъпим ли това, не ще имаме право да се наричаме наследници на онези, които преди 109 години извоюваха свободата на Банско, каза още Иван Кадев.

Днес Банско е такова, за каквото мечтаха нашите предци!

Прекланяме се пред тяхното дело, помним техния завет да пазим свободата!

Усмивките и смехът на децата ни са доказателството за изпълнен дълг!