Log in

ОБРЪЩЕНИЕ по случай Трети март

  • Последна промяна:
  • Дата на създаване:
Трети март

Скъпи съграждани и сънародници,

Банско отбелязва едно от най-големите събития в нашата история – Освобождението на България от османско иго.

На Трети март 1878 година е възстановена прекъснатата 500 години българска държавност. Сложен е край на тъмните времена за нашата идентичност и култура.

Преди 144 години нашият народ възвръща своята духовна, културна и политическа свобода! Трети март е символ на новото начало, на надеждата, на възкресението ни като свободен народ.

Безспорен е приносът за свободата на руската армия, на хилядите финландци, белоруси, поляци, румънци и украинци, сражавали се по българските земи. Но безспорен е и българският принос, за да бъде България на картата на Европа!

На 3 март повече от всякога сме горди, че сме потомци на славен и борбен народ. Ние и нашите наследници трябва да знаем и тачим спомена за славните бойци и революционери, които чрез своята преданост и нечувано себеотрицание отдадоха живота си в името на Родината!

В Пантеона на безсмъртието на героите от революционните борби и Освободителна война са записани имената и на банскалии:

Никола Пицин от Ботевата чета, Яньо от Банско и Лазар Миджин от дружината на Панайот Хитов, Костадин Банскалията от четата на Ташо войвода, Иван Молеров и Лазар Миджин от легията на Раковски, опълченците Минко Хадживълчев, Никола Хаджиласков, Костадин Захов, Лазар Самарджиев, Заше Витанов.

Нека засвидетелстваме своята безгранична синовна почит и уважение към поборниците за българската свобода и да си пожелаем мирно и достойно бъдеще на България!

Честит национален празник!

Иван Кадев
кмет на Община Банско