Log in

24 Май – Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост

  • Последна промяна:
  • Дата на създаване:
24 Май – Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост

Уважаеми учители, дейци на просветата, книжовността и културата,скъпи ученици, уважаеми съграждани,

24 Май – Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост, е един от най-обичаните и тачени от народа ни български празници, защото той е символ на нашето достойнство, традиция и духовност! В този ден всеки българин изпитва особено вълнение, чувство за дълг и принадлежност, примесено с гордост и съзнание за значимостта на приноса на нашия народ в световната история.

Имаме основание да се гордеем – преди векове от българските земи тръгва и тук пуска най-дълбоки и здрави корени делото на светите братя Кирил и Методий. България дава на славянските народи писмо и четмо! А днес българските букви са азбука и на Европа.

Ние, банскалии, имаме още по-големи основания да честваме празнично този ден, защото сме наследници на велики предци, благодарение на които българският дух е висок и жизнен.

Сред плеядата светли имена на възрожденците от Банско, с особена гордост и преклонение тачим името на свети Паисий Хилендарски. През тази година нашият град, България и ЮНЕСКО отбелязват две знаменателни годишнини – 300 години от рождението на титана на Българското Възраждане и 260 години от написването на най-важната българска книга -„История Славнобългарска“. Само 30 години по-късно, благодарение на нашия съгражданин Марко Теодорович Везьов е издаден и първият български буквар, чиято годишнина също отбелязваме. Стотици са имената на възрожденците, на духовните будители и просветители от Банско. Паметта за тях е жива, а делото им е пример за това, че няма сили и пречки, които да препятстват стремежа ни към знание, просвета и култура.

Бих искал в днешния ден да отбележа още един важен юбилей, който честваме тази година – 70 години музейно дело в Банско. Поздравявам ви, уважаеми музейни работници, за вашия усърден труд „на ползу роду болгарскому“. Историята на Банско и района е едно благодатно поле за откривателство и всички ние очакваме вашата изследователска и проучвателна работа да обогатят познанието ни за нашето минало.

Уважаеми съграждани,

На 24 Май нашият народ изразява своята признателност и преклонение към българския учител. Той пали искрата на стремежа към знание и творчество, прави смели неуверените стъпки и открива далечните хоризонти пред децата ни. Благодарение на българския учител дълбоко в съзнанието ни са запечатани думите „Върви, народе възродени“ и убеждението, че знанието е най-голямото човешко благо.

Уважаеми учители,

Днес всички Вие заслужавате нашата дълбока почит за огромните усилия и обич, с които раздавате себе си, за да изградите бъдещото поколение на България от достойни и образовани млади хора. Продължавайте всеотдайно и с последователност да водите своите ученици в света на познанието. Нека успехите на Вашите ученици Ви носят лично удовлетворение и радост! Пожелавам Ви все така неуморно да следвате великата мисия да ограмотявате, да образовате и да учите нашите деца!

Скъпи ученици,

На този единствен по рода си български празник, ви пожелавам да се научите да виждате доброто, красивото и възвишеното, да цените важните уроци, които получавате в училище, за да ги използвате в живота. Бъдете здрави и упорити, учете с желание, оптимизъм и воля, бъдете уверени и носете самочувствието на достойни хора и граждани на България!

Уважаеми дейци на културата и читалищни деятели,

Възхищавам се на енергията и всеотдайността, с която творите, съхранявате културните ни ценности и ги предавате на всяко следващо поколение. Като ви поздравявам с празника, ви желая все по-големи творчески успехи. Бъдете посланици на българската култура и пазители на традициите!

Уважаеми съграждани, нека да ни е честит празникът на словото и на духа!

Желая на всички здраве и непрекъснат стремеж към знания!

Нека винаги е жив българският дух!

Иван Кадев, кмет на община Банско