Log in

В БАНСКО СЕ ПРОВЕДЕ БЪЛГАРО-ТУРСКИ БИЗНЕС ФОРУМ

  • Последна промяна:
  • Дата на създаване:

Кметът Иван Кадев взе участие в бизнес форума „Възможности за устойчиво търговско-икономическо сътрудничество в прехода към зелена икономика“, организиран от Българско-турската търговско-индустриална камара, Посолството на Република Турция в София, Българска търговско-промишлена палата, Българска агенция за инвестиции, Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия в България. Банско беше град - домакин на събитието.

Времето и темата на срещата са особено подходящи, а Турция и България, като две активни части на световната икономика, трябва да бъдат в крак с изискванията на зелената трансформация, на зелената икономика, каза посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок. При откриване на форума тя посочи, че възобновяемите енергийни източници ще бъдат начело на дневния ред в процес на прекрояване на световната енергийна архитектура, която е отворила нова страница след събитията в Украйна.

В същият дух беше и приветствието на кмета Иван Кадев, според когото резултатът от тази и подобна на нея срещи на бизнеса ще допринесе за подобряване на икономическия, а в резултат на това и геополитическия климат. Мисля, че стратегическото положение на нашите държави, особено в сегашната динамична обстановка в Европа, рефлектира силно върху икономическите отношения както в двустранните ни връзки, така и в по-широк диапазон. Това са фактите и ние трябва да бъдем гъвкави, адаптивни и да имаме визия за взаимноизгодни и перспективни бизнес отношения, подчерта кметът на Банско.

Иван Кадев отбеляза в изказването си доброто партньорство на Община Банско с х-л Регнум в добри и в по-трудни времена, за което благодари на Бурхан Немутлу – председател на Българско-турската търговско-индустриална камара. Кметът изрази надежда, че участниците във форума оценяват потенциала на община Банско и региона от гледна точка на бизнеса не само в сферата на туризма.