Log in

ДЖАЗ ВЕЧЕР, КОЯТО НЕ БИВА ДА ПРОПУСКАТЕ

  • Последна промяна:
  • Дата на създаване:

На сцената на централния площад тази вечер се качва хедлайнерът на фестивала - барабанистът Били Кобъм, определян като най-добрия в сферата на фюжъна и наричан "барабанистът с най-бързо темпо". Легендарният музикант ще свири с със своята формация Spanish Contingent

„Нарекох формацията „Испанският контингент“, тъй като нашата музика има характеристиките на музикалното мислене на творци от един и същ регион. Пиша материала специално за тези музиканти, вместо да налагам пиеси на хора, които не могат да разбират моята творческа цел“ – казва Били Кобъм и разкрива, че по време на концерта в Банско ще представи композицията Bulgarian Rubix Groove, инспирирана от Милчо Левиев.

Милчо Левиев е вдъхновение и за студентите от Нов български университет от майсторския клас на Вики Алмазиду. Те ще бъдат първи на сцената в петък вечер с Историята на джаз музиката „30 години джаз в НБУ” и с посвещение на 85 години от рождението на Милчо Левиев.

По-рано, международно известната поп и джаз изпълнителка Вики Алмазиду беше специален гост на кмета Иван Кадев. В сърдечен и приятелски разговор тя сподели своите лични емоции, свързани с Банско и джаз фестивала. Освен като ментор на музикантите от НБУ, Вики Алмазиду е и лектор в Лятната джаз академия, където дава безценни знания и съвети на талантливи млади музиканти, селектирани от специално жури месеци преди началото на фестивала.

В предпоследната вечер на Банско джаз фестивал ще станем свидетели на едно музикално „свещенодействие”, което ще срещне китаристът Христо Вичев и триото на Живко Петров.