Log in

НЕЗАБРАВИМ ДЕН НА БАНСКО - 5 ОКТОМВРИ

  • Последна промяна:
  • Дата на създаване:
НЕЗАБРАВИМ ДЕН НА БАНСКО - 5 ОКТОМВРИ

Неподправен и истински, изпълнен с много емоции и послания, с усещане за общност и единение, по своему личен и скъп за всеки – такъв бе празникът на Банско в слънчевия есенен ден.

В ранното утро камбаните възвестиха началото на тържествената Света литургия. Тя бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим.

След богослужението бяха положени цветя на паметника на Пейо Яворов в двора на храма и пред всички паметници и паметни плочи в града. Пред паметника на Паисий Хилендарски учениците изпяха химна на България. Празникът продължи с шествие по централните улици до паметника „Банско помни героите“, където беше проведено тържественото възпоменание. С венци и букети цветя бяха почетени знайните и незнайни герои, дали живота си за свободата, а деца пуснаха бели, зелени и червени балони, които полетяха в небето на Банско като символ на свободата.

Този ден е апогеят - дълго чаканият и мечтан ден на свободата. Денят, в който от амвона на църквата „Света Троица” поетът Пейо Яворов прогласява свободата на Банско и призовава да бъдат запомнени онези, които толкова силно я желаеха, че поставиха живота си в нейния олтар, заяви в словото си кметът Иван Кадев.

Денят продължи с поредица от прояви, посветени на 110-та годишнина от Освобождението на Банско. Близо 200 ученици се включиха в похода до историческата местност „ Главите” в Пирин, където слушаха разкази за героичното минало на Банско. През целия ден вратите на обектите на Музеен комплекс-Банско бяха отворени за посетителите, а за децата в бе организирана филмотека в Туристическия информационен център.

За гражданите и гостите на Банско вечерта бе организирано тържество в големия читалищен салон. Кметът Иван Кадев припомни че свободата си банскалии са изстрадали и платили скъпо, че това е свобода, постигната с оръжие, но и със слово, с наука и знание, с култура и предприемчивост, с дух, който никога, с нищо и от никого не е прекършен. 

Днес ние се поклонихме пред паметта на героите и положихме цветя в знак на признателност пред тяхното дело. Но ние трябва да почетем и делото на нашите съграждани, които още в дните  на ентусиазма и опиянението от дълго чаканата свобода, започват усилна работа по изграждането на новите управленски структури, на които се крепи българската държавност, отбеляза Кадев. 

Празнуваме и се гордеем, защото през всички превратности на историята, през всички изпитания на времето, нашите предци  са успели да запазят своето достойнство, да превъзмогнат с вяра в себе си всички пречки и препятствия, да изведат от мрака на забвението своите сънародници, да отворят пътища съм света, обградени от природна красота и сила - да създават красота с думи, четка и длето, да градят с камък основи, на които ние - наследниците им, здраво да стъпим, каза още кметът на Банско. 

Празничната вечер завърши с фолклорен спектакъл с участието на фолклорни групи от Банско и танцова формация „Елика“. Веднага след него жителите и гостите на Банско се насладиха на лазерно шоу и празнична заря.