Log in

СКИ ЛЕГЕНДИТЕ МАРИЯ ХЬОФЪЛ-РИЙШ И МАРК ЖИРАРДЕЛИ ОТКРИХА СЕЗОНА В БАНСКО

  • Последна промяна:
  • Дата на създаване:
СКИ ЛЕГЕНДИТЕ МАРИЯ ХЬОФЪЛ-РИЙШ И МАРК ЖИРАРДЕЛИ ОТКРИХА СЕЗОНА В БАНСКО

Ски легендите Мария Хьофъл-Рийш и Марк Жирардели бяха звездите на церемонията по откриването на новия сезон в Банско. Петкратният носител на Големия кристален глобус и почетен банскалия успокои феновете на белите спортове, че и снегът, който все още се бави, няма да закъснее много. Олимпийската и световна шампионка Мария Рийш разказа, че въпреки липсата на сняг и дъждовното време днес, планината над Банско е била оживена от много хора, които са се забавлявали "въпреки времето". Тя получи “златен медал” от кмета Иван Кадев, който откри официално сезона, заедно с министъра на туризма Илин Димитров и министъра на младежта и спорта Весела Лечева.
По време на официалното откриване служебният министър на младежта и спорта Весела Лечева каза, че е горда от факта, че Банско е един от най-добрите домакини на състезания от световен ранг в света на ските. „Всяка година милиони граждани гледат с огромен интерес вълнуващите състезания за стартовете на световните и европейски купи. Ние, като Министерство на младежта и спорта, не може да не се гордеем, че Банско се утвърди като един от най-добрите домакини“.

В обръщението си министър Димитров благодари на домакините - на кмета и гражданите на Банско, за неуморната им работа по издигането на престижа на знаковия за българския туризъм и зимните спортове курортен град. Той пожела успешен сезон и повече сняг.

Местните хотелиери и ресторантьори пък се представиха с кулинарно изложение на централния площад, а Хьофъл-Рийш и Жирардели вдигнаха наздравица с българско вино за успеха на предстоящия сезон.

На сцената на централния площад в Банско бяха показани десетте купи, спечелени от курорта на Световните ски награди. Тази година Банско бе избран отново за „Най-добър ски курорт на България“, а наградата е определена след онлайн гласуване с участие на четири милиона души. Зад тези награди стои усиленият труд на един голям екип, каза изпълнителният директор на „ЮЛЕН“ АД Мая Христоскова.

В церемонията участва и ректорът на Националната спортна академия (НСА) „Васил Левски“ проф. Николай Изов, който връчи почетен плакет на Мая Христоскова в качеството ѝ на изпълнителен директор на концесионера на ски зоната „ЮЛЕН“ АД, за принос в развитието на спорта и във връзка с „отличните взаимоотношения“ между НСА и фирмата концесионер.

Официалният старт на сезона бе даден от домакините, в лицето на кмета на Банско Иван Кадев.

Събитието беше съпроводено от представяне на кулинарни изкушения и дегустация на традиционни ястия от региона, обединени под надслова „Уникално Банско“. В празника се включиха ансамбъл „Чинари“, които потопиха зрителите в автентичната атмосфера на българския фолклор. Гостите станаха свидетели и на красиво огнено шоу.

По-рано днес на Бъндеришка поляна Мария Рийш и децата-надежди на ски-училището на концесионера откриха сезона на Бъндеришка поляна, а в небето между Вихрен и Тодорка полетяха фойерверките на традиционната заря.