Log in

145 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ

  • Последна промяна:
  • Дата на създаване:
145 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ

Тържествата в община Банско, по случай 145-та годишнина от Освобождението на България, започнаха още в деня преди 3 март.

Представителни групи на училищата, пожарната служба, полицията, НП”Пирин”, Съюза на военноинвалидите и много граждани се събраха на централния площад в гр.Банско, където бе организирано честване на националния празник.

В словото си кметът Иван Кадев припомни, че в Пантеона на безсмъртието на героите от революционните борби и Освободителна война са записани имената и на банскалии: Никола Пицин от Ботевата чета, Яньо от Банско и Лазар Миджин от дружината на Панайот Хитов, Костадин Банскалията от четата на Ташо войвода, Иван Молеров и Лазар Миджин от легията на Раковски, опълченците Минко Хадживълчев, Никола Хаджиласков, Костадин Захов, Лазар Самарджиев, Заше Витанов.

След официалната част, децата от НУ”Св.Паисий Хилендарски” гр.Банско поведоха на площада „хоро на свободата”.

Тържество с богата художествена програма по случай празника бе организирано и в гр.Добринище. Слова́ по случай националния празник 3-ти Март произнесоха кмета на община Банско Иван Кадев, председателят на Общинския съвет Георги Икономов и кметът на гр.Добринище Петър Галчев. Официалните лица поднесоха венци и цветя пред паметни плочи.

Празненствата в община Банско продължават на 3 март на Бъндеришка поляна в Пирин.