Log in

БАНСКО ОТНОВО ЩЕ БЪДЕ ДЖАЗ СТОЛИЦА НА БЪЛГАРИЯ, ОБЩИНА БАНСКО ПРЕДЛАГА БОГАТА ПАЛИТРА КУЛТУРНИ И СПОРТНИ СЪБИТИЯ ОТ МАЙ ДО НОЕМВРИ

  • Последна промяна:
  • Дата на създаване:
БАНСКО ОТНОВО ЩЕ БЪДЕ ДЖАЗ СТОЛИЦА НА БЪЛГАРИЯ  ОБЩИНА БАНСКО ПРЕДЛАГА БОГАТА ПАЛИТРА КУЛТУРНИ И СПОРТНИ СЪБИТИЯ ОТ МАЙ ДО НОЕМВРИ

За 26-ти път Банско ще бъде столица на джаз музиката от 5 до 12 август 2023 г. Участие в Банско джаз фестивал ще вземат участници от 16 държави, 188 изпълнители в над 30 концерта на дневна и вечерна сцена. Джаз академия за млади музиканти, джаз-точки на различни места в града, нощни джем сешъни и много интересни съпътстващи събития – изложби, лектории и игри, подготвят съорганизаторите на фестивала.

На пресконференцията, организирана от Община Банско и Асоциация „Фестивалите в България”, кметът Иван Кадев заяви готовността на Банско за поредното издание на фестивала.

Община Банско винаги е център на събитията и всички ние сме носители на новото, вярваме на максимата - приемственост и развитие, вплитаме традициите в новото време в различни формати. През изминалата година летният сезон в Банско привлече много гости, развитието на фестивалният и събитиен туризъм, даде добри резултати. За месеците от юни до септември официалната статистика сочи, че Банско е посетено от над 110 000 туристи и са реализирани над 370 000 нощувки, което е ръст спрямо предходни години. Това е отговорност и ние с готовност я поемаме с грижа за гостите и за жителите на Банско, подчерта кметът Иван Кадев.

Илияна Щерева, председател на УС на Асоциация „Фестивалите в България” представи програмата на Банско джаз фестивал 2023, в която ще има интересни музикални проекти и хедлайнери от световна величина. Началото на фестивала ще бъде нестандартно със „Среща в приказка(та)” – концерт на щрайх-секцията на Симфоничния оркестър на БНР, а на финала ще свири световноизвестният пианист и композитор Алфредо Родригес.

Дебют на музикална сцена в България и Банско ще имат изпълнители от Словения и Косово. Значението на музикалното събитие бе потвърдено от личното присъствие на посланиците на двете държави в България – Н.Пр. Наташа Бергел и Н.Пр. Делфин Плана, които в своите изказвания се ангажираха да подкрепят Джаз фестивала.

Проф. Любомир Денев представи участниците и целите на Джаз академията, в която тази година са избрани седем проекта на млади български музиканти, а Илияна Щерева оповести новата идея на организаторите на фестивала – да бъде открита постоянна експозиция „Джазът в България” в НЧ”Никола Вапцаров 1894” и апелира всички да се включат за осъществяването на проекта.

Кметът Иван Кадев представи акцентите в условно наречения Летен културен и спортен календар на Община Банско. Условността е в определението „летен”, тъй като събитията започват от м.май и продължават до края на м.ноември. Следвайки създадената вече традиция, в календара има утвърдени през годините фестивали, концерти и състезания, но жителите и гостите на Банско ще бъдат приятно изненадани и с нови събития.

 

Програма Банско джаз фестивал 2023

5-12 август 2023

Всички в джаза! Всички в Банско!

5.8.,

събота

Среща в приказка(та) с музиката на Йосиф Цанков

Концерт за Симфоничен оркестър, джаз трио и соло тромбон

 

Франк Гамбали и неговия звезден бенд, Австралия

 

CingaMangaFunk, България

6.8.,

 неделя

Камелия Тодорова и квартет, България

 

АриЕрев трио, Израел – България

 

Петър Славов специален квартет, България – САЩ – Германия

7.8., понеделник

Вероника Тодорова & Кристофър Херман, България – Германия

 

ЛусиУдуърд квартет, САЩ – Великобритания

8.8.,

вторник

ГашпърСелко квинтет, Словения

 

По пътя

JP3, България

 

МауроСигура квартет, Италия

9.8.,

сряда

Bluetronic

Мирослава Кацарова трио, България

 

Зара Макфарлън квартет, Великобритания

10.8., четвъртък

Показ трио, Украйна

 

Шеки и приятели, Косово

 

ДжаксънМатод квинтет, Великобритания

11.8.,

петък

PostBalkanTon, България

 

Георги Корназов квартет, Франция – България

 

Хесус Молина & Лос Дромерос, Колумбия – САЩ

12.8.,

събота

DESY &TheShinyStockings с гост Атанас Попов, България

 

ЕспенЕриксен трио & Анди Шепърд, Норвегия – Великобритания

 

Алфредо Родригес трио, Куба

Организаторите си запазват правото на промени.