Log in

ГЕРГЬОВДЕН Е!

  • Последна промяна:
  • Дата на създаване:
ГЕРГЬОВДЕН Е!

Гергьовден в Добринище събра стотици жители и гости на града, за да продължат една стара традиция - "Топене на китки". Обичаят е предаван от поколение на поколение, съхранил традиционните багри на носиите, благозвучната гергьовска песен и росната гергьовска китка за здраве и плодородие. Малки и големи от всички махали, облечени в народни носии, се събраха на площада, за да покажат изпълнението на ритуала.

За да споделят емоцията на празника, в Добринище бяха кметът на Община Банско Иван Кадев, председателят на Общински съвет Георги Икономов, зам.-кметът Стойчо Баненски и секретарят Иван Докторов.

Кметът поздрави хората за Гергьовден с послания за любов и здраве, за задружни семейства и радост, за пълни къщи с челяд и плодородна земя, за празник в делника и щастие в празника.

За поредна година, офицерите, сержантите от запаса, всички бивши военнослужещи и военноинвалидите в Банско бяха поздравени от ръководството на Община Банско, в лицето на кмета на Община Банско Иван Кадев, зам.-кмета Стойчо Баненски и секретаря Иван Докторов, по случай Деня на храбростта и Българската армия. Кметът поздрави присъстващите, като им пожела здраве и достоен живот. Архиерейският наместник на Разложка духовна околия отец Янко Русков извърши водосвет за освещаване на българските знамена.

По-рано през деня бе направен курбан за здраве и благополучие на всички миряни пред храма „Свети Георги”, изграден в местността Свети Георги.

Както всяка година, и на този Гергьовден, на игрището на площад „Илинден” в Банско се проведе двудневен детски футболен турнир. В събитието се включиха деца и младежи от Банско, Добринище и Разлог.

Честит имен ден на всички празнуващи, честит Ден на храбростта и празник на Българската армия!