Log in

БАНСКО ОПЕРА ФЕСТ 2023

  • Последна промяна:
  • Дата на създаване:

Два дни на незабравими музикални празници подариха на публиката организаторите на Банско Опера Фест – Община Банско, Кемпински Гранд Арена Банско, Монте Мюзик и Държавна опера Варна.

Четиринадесетото издание на фестивала започна с операта „Севилския бръснар” на Джоакино Росини, продукция на Държавна опера Варна под режисурата на Антоний Петрис. В главните роли блестяха с изпълненията си Илина Михайлова, Венцеслав Атанасов и Деян Вачков.

В съботния ден, за малки и големи, беше представен премиерно свежия, забавен и много атрактивен спектакъл на ДВТФ „Таласъмче” с „Трите феи и „Спящата красавица”. Той е дело на композитора Димитър Костанцалиев, хореограф Юлияна Томова – Милева и режисьора Тодор Янкулов.

Очакваният с огромен интерес мюзикъл „Бодигард” сценична адаптация на легендарния едноименен филм, препълни с публика централния площад в Банско.

Мюзикълът бе представен на български език, а хитовете на Уитни Хюстън бяха изпълнени в оригинал. В главните роли на сцената излязоха Орлин Горанов, Нора Караиванова и зашеметяващата Манал Ал Фейтури, а на диригентския пулт и пианото беше маестро Страцимир Павлов. Впечатляващата постановка е на Борис Панкин, който за пореден път доказа, че не случайно е в челото на топ класацията за „Най-добрите български режисьори”.

Изненадата на вечерта бе комплиментът към публиката преди началото на спектакъла – дебютното изпълнение на най-новата авторска песен на младата певица, пианистка и композитор Александра Полежанова – Али.

Тя изпя композираната от нея със текст по идея на Елица Барякова песен „Усмихвай се” и спечели бурните аплодисменти на многобройната публика.