Log in

НАЦИОНАЛНИ ЧЕСТВАНИЯ ПО СЛУЧАЙ 230 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА НЕОФИТ РИЛСКИ

  • Последна промяна:
  • Дата на създаване:

В Банско започват Националните чествания по случай 230 години от рождението на Неофит Рилски организирани от Община Банско, Югозападен университет „Неофит Рилски”, Неврокопска Митрополия, Света Рилска Обител, Музеен комплекс - Банско и Народно читалище „Никола Вапцаров – 1894г.”

Двудневната програма започва със студентско-докторантски семинар „Личности, институции, традиции в образованието и духовността” от 14:00 часа на 15 септември в тържествената зала на НЧ „Никола Вапцаров“. Неофитовите четения ще продължат на 16 септември от 11:30 ч. в същата зала на читалището.

В 17:30 часа, във фоайето на НЧ „Никола Вапцаров“ ще бъде открита изложбата „Неофит Рилски – духовник, книжовник, просветител, основноположник на новобългарското образование”.

В 18:30 часа, в големия салон на читалището, е началото на театралния спектакъл „От корен, към върха”, подготвен от самодейците на читалище „Никола Вапцаров – 1894 г.” в чест на първоучителя Неофит Рилски.

Честванията продължават и в събота, на 16 септември, от 08:30 ч. със Света литургия в църквата „Света Троица”, а в 11:00 часа ще бъдат поднесени венци и цветя пред бюст-паметника на патриарха на българските учители и книжовници в къща музей „Неофит Рилски“.

AFISH DOCTORANTSKI SEMRNAR Neofit Rilski