Log in

111 ГОДИНИ СВОБОДНО БАНСКО

  • Последна промяна:
  • Дата на създаване:

Банско е свободно!

Свободата на духа, свободата на мисълта и свободата в сърцата на банскалии, върху които никой никога не е имал власт, преди 111 години постигнаха и така бленуваната свобода от омразното и нетърпимо турско потисничество.

Ние, банскалии, винаги сме знаели, че свободата не е нещо, което някой ни дава. Тя е нещо, което никой не може да ни отнеме. Тя е неразделна част от човешкото ни достойнство. Тя е това, без което не можем да бъдем такива, каквито искаме, и да живеем така, както искаме.

Свободата на Банско, свободата на България беше осъзната необходимост и жизнена потребност. Защото свободната народна воля не може да съществува в оковите на чуждо владичество.

Нашите предци знаеха, че цената на свободата на народа ни са саможертвите, но не се разколебаха в борбата за постигането й. Тя беше извоювана с неизменната вяра - в манастирските килии и библиотеки, по планинските пътеки и проходи, в турските зандани, в църквата и в школото, с пушка, сабя и перо, с камбанен звън, със слово и песен, с кръв и венчило, със смъртта на свидни синове! Тя беше платена с живота на мъжете от Тодевата чета, с черните шамии и немия плач на жените, чието сърце се разкъсваше от мъка, с неродените деца…

Платихме я прескъпо, но не и с достойнството ни!

Търпението беше свършило!

Дойде денят! – дълго чаканият и мечтан ден на свободата.

От амвона на църквата „Света Троица”, поетът Пейо Яворов произнася пламенните думи, които имат същата сила и днес:

„Братя, от днес вече сте свободни българи! От днес вие се сдобивате с най-скъпото нещо в живота на човека – Свободата. Пазете я много, братя, защото тя е свята! Не позволявайте в сърцето ви да се всели коравосърдечието и безразличието. Помнете онези, които толкова силно я желаеха и умряха за нея!”

Днес, ние нямаме право да отстъпим нито крачка от завета на нашите предци, за които имаше единствено: “България или смърт!“ Нямаме право да предадем нито миг от нашата история или да погазим историческата истина. Защото, отстъпим ли от това, не ще имаме правото да се наричаме наследници на онези, които преди 111 години извоюваха свободата на Банско!

Честит Ден на Освобождението!

Честит празник на Банско!

Да живее България!

Иван Кадев

кмет на община Банско