Log in

В БАНСКО ТЪРЖЕСТВЕНО БЕ ОТКРИТ ЗИМЕН СЕЗОН 2023 – 2024

  • Последна промяна:
  • Дата на създаване:

С много песни и танци, вкусни бански гозби, весело настроение и разкошна заря, в Банско бе даден тържествен старт на туристически зимен сезон 2023 – 2024.

В церемонията участваха председателят на Народното събрание Росен Желязков, Зарица Динкова – министър на туризма, Николай Изов – ректор на НСА и Мая Христоскова –директор на „Юлен“ АД. Италианката Дебора Компаньони - трикратна олимпийска шампионка, победител в три страта от световните първенства по ски и златен медалист на 16 старта от Световната купа по ски, бе почетен гост на откриването на сезона заедно със световната звезда на ски спорта, легендата и посланик на Банско Марк Жирардели - петкратен носител на Световната купа.

На сцената в центъра на града с гордост бяха обявени спечелените през годината награди - за 11-ти пореден път Банско получи Оскар на Световните ски награди за най-добър ски курорт на България; Кемпински хотел Гранд Арена Банско получи призове за „Най-добър ски хотел на България“, за „Най-добър лайфстайл хотел на България“ , за „Най-добър спа център на хотел в България“ и за ресторант „Коме Прима“ като „Най-добър хотелски ресторант в България“; Гранд Хотел Банско завоюва 4 призови места в категориите - Luxury Family All-inclusive Hotel, Luxury Ski hotel, Luxury Spa Hotel и в областта на Спа отличията - Luxury Hotel Spa, както и приза за „Най-добър четиризвезден планински семеен Спа хотел на 2023 г.“; „Премиер Лъкшъри Маунтайн Ресорт грабна приза в категория “Водещ курортен комплекс на България за 2023 г.”; СПА Ризорт Свети Иван Рилски спечели награда „Най-добър четиризвезден планински СПА хотел на 2023 г.”; Сдружение „Задруга на банските механджии – Уникално Банско“ – Барякова механа, Везюва къща, Дедо Йонката, Дедо Пене, Дедо Тасе, Касапинова механа, Ловна среща, Мацурев хан, Метоха и Молерите - награда за „Сдружение с най-голям принос в опазване, съхранение и популяризиране на кулинарните традиции от туристически регион на 2023 г.“

Председателят на Народното събрание Росен Желязков поздрави Банско за постиженията в туризма и пожела успешен сезон. Той заяви, че държавата е в дълг към зимните курорти и е нужно Парламентът да приеме необходимите закони, които да гарантират устойчивото развитие на туризма.

Кметът Стойчо Баненски връчи на легендарната скиорка Дебора Компаньони „Почетен знак на Банско“ за нейния принос за популяризиране на Банско като зимна дестинация. Връчваме този знак на изявени личности в областта на културата и спорта от България и други страни. Като носител на този знак, Вие ще бъдете в компанията на едни от най-известните в света скиори и сноубордисти, подчерта кметът.

В приветствието си по повод откриването на сезона, Стойчо Баненски подчерта усилията на общинското ръководство и туристическия бранш за утвърждаването на Банско като целогодишна туристическа дестнация.

С пожелания за здраве, мир, спокойствие, снежна зима и много успехи, кметът официално обяви стартът на зимен сезон 2023 / 2024 година.