Log in

СВЕТОВНИЯТ СКИ ЕЛИТ Е В БАНСКО – ТАМ, КЪДЕТО СВЕТОВНАТА КУПА Е У ДОМА СИ!

  • Последна промяна:
  • Дата на създаване:

На централния площад в Банско се проведе официалната церемония за откриване на спортното събитие на България за 2024 година – Световното първенство по алпийски ски за мъже.

На 10 и 11 февруари, на писта Томба ще се състезават най-добрите скиори на планетата в дисциплините слалом и гигантски слалом, а чрез телевизионните излъчвания на стартовете Банско ще „влезе“ в домовете на над 500 милиона зрители от цял свят.

От сезон 2007/08 Банско е домакин на осем събития от календара на Световната купа по алпийски ски на ФИС, включително четири състезания за жени и четири за мъже в различни ски дисциплини. Банско успешно организира три състезания от Световната купа на FIS по сноуборд и бе удостоен с честта да бъде домакин на Световното първенство по алпийски дисциплини на FIS за юноши през 2021 г. Банско допълнително затвърди репутацията си, като успешно домакинства на Световното първенство по сноуборд за юноши на FIS през март 2023 г.

Перфектната организация на състезания от такъв ранг е атестатът FIS да повери на Банско организирането на най-зрелищното събитие в алпийските ски – световната купа за мъже. А слоганът - „Банско, където Световната купа се чувства у дома си“ изрази с няколко думи мнението на състезатели, организатори, домакини и зрители.

Кметът Стойчо Баненски посрещна на сцената в центъра на Банско официалните гости на откриването Зарица Динкова, министър на туризма, Димитър Илиев, министър на младежта и спорта, Цеко Минев – член на Съвета на Международната федерация по ски и президент на Българската федерация по ски, Мая Христоскова - изпълнителен директор на Юлен АД, и Христо Стоичков – почетен гражданин на Банско.

Кметът на Банско пожела на скиори, треньори, организатори и ръководители достойно представяне в стартовете.

Състезанията по ски са празник на младостта, спорта, здравето и общуването с природата. Така е вече цял век! Тази година, точно през месец февруари, и точно тук – в Банско, отбелязваме два вековни юбилея -100-годишнина на Международната федерация по ски и 100-годишнина от създаването на Българската федерация по ски, емоционално обяви Баненски, придавайки на събитието още по-тържествена окраска.

За веселото и празнично настроение на състезатели, многобройните гости и жителите на Банско допринесоха Кулинарният театър на Ути Бъчваров и фолклорната феерия от песните на Николина Чакърдъкова и танците на Неврокопския ансамбъл.