Log in

ЗЛАТНАТА МАСКА ПРИСТИГНА В БАНСКО

  • Последна промяна:
  • Дата на създаване:

На тържествена церемония в сградата на Минната дирекция в гр. Перник официално бяха връчени наградите на победителите в отделните категории на ХХХ Международен фестивал на маскарадните игри СУРВА 2024, който се проведе през месец януари.

Представянето на кукерската група на гр. Банско беше изключително впечатляващо и атрактивно. Над 150 банскалии – деца и възрастни, мъже и жени, показаха типичен за града сурвакарски бабугерски ритуал, изпълняван на 1 януари - разчупване на питка и предаване на житния клас, който символизира изпращането на старата година и посрещането на новата година.

Решението на журито да връчи една от четирите големи награди на фестивала – „Златна маска“ на Банско, напълно съвпадна и с реакцията на зрителите, когато започна дефилето на банскалии с уникалните бабугерски костюми и автентични носии

Банскалии не измениха на репутацията си да са различни дори и при награждаването в Минната дирекция. „Златната маска“ за бабугерската група на Банско бе връчена от секретаря на община Перник Мартин Жлябинков. Представителите на махалите Костей блата, Вионовото блато, Улевиница и организаторът на събития към НЧ“Никола Вапцаров-1894 г.“ Елена Калайджиева изненадаха присъстващите в залата с атрактивно припомняне на представянето на банскалии, заслужило най-високото отличие.

След броени дни наградата ще бъде показана пред стотиците самодейци към читалището в Банско на техния празник Ден на самодееца и ще бъде повод тържеството да бъде още по-весело.