Log in

С БЪЛГАРИЯ В СЪРЦЕТО

  • Последна промяна:
  • Дата на създаване:

Всяка година на Трети март, душата на България трепва, запалва се искра, която поддържа огъня на националната ни гордост. Традиция, която се предава от поколение на поколение и възпитава всяко следващо, да цени онова, което друг е сторил, за да живеем днес мирно и да даваме най-доброто, на което сме способни.

Тържество под наслов „С България в сърцето“ изнесоха ученици и учители от средно училище "Неофит Рилски" в навечерието на Деня на Освобождението на България - 3 март. С много старание и обич учениците, напътствани от младите учители на най-старото училище в Банско, бяха подготвили едни от най-емблематичните български стихотворения и песни, посветени на така изстрадания път към свободата на българската държава.

„В историята на България има много събития и дати, които са поставили основата на националното ни самочувствие като българи. Трети март е една от тези свещени дати. С гордост можем да кажем, че всички ние продължаваме да носим непримиримия дух на предците ни.“ Каза пред пълната зала на читалището „Никола Вапцаров“ директорката Елеонора Барякова.

Наред с Вазовите „Опълченците на Шипка”, „Възпоменание за Батак”, в салона на Читалище „Никола Вапцаров” прозвучаха патриотични песни, върнали публиката към героичните събития и личности, към трагизма и саможертвата на българския народ в борбата срещу петвековните окови. За да се помни и предава на поколенията духовната сила на един народ, който до смърт е защитавал националната си принадлежност и е показал на света какво значи воля за освобождение.

Гости на училищния спектакъл бяха кметът на община Банско Стойчо Баненски, заместник- кметът Сашка Въчкова и секретарят на община Банско Иван Докторов.

В края на тържеството кметът Баненски поздрави учениците, учителите и присъстващите в залата с думите:

„Нека това тържество бъде вдъхновение и повод за гордост на всички нас! Вярвам, че усилията ви създават не само събитие, но и запечатват в съзнанието ни патриотизма и почитта към паметта и делото на хилядите герои.

Честит празник!“