Log in

ПРАЗНИЧНО И ТЪРЖЕСТВЕНО ЧЕСТВАНЕ НА 24 МАЙ В ОБЩИНА БАНСКО 

  • Последна промяна:
  • Дата на създаване:

С много непринудена радост и усещане за истински празник, в община Банско бе отбелязан най-светлия и любим на всички Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Националният празник 24 май бе честван от  всички поколения – от 4-годишните деца от детските градини до възрастни учители и културни дейци, които наближават вековните си юбилеи.

В центъра на Добринище празнуващите ученици, учители и жители на града бяха приветствани на тържеството от кмета Иван Сакарев.

На площад „Никола Вапцаров“ в Банско не сцената излязоха отличните ученици и заслужили учители от всички учебни заведения в общината, за да получат грамотите си от кмета Стойчо Баненски в знак на признание за усърдния им труд в полето на знанието. С грамоти бяха удостоени и номинираните от колегите им културни, читалищни и музейни дейци.

Площадът беше препълнен от празнуващи, които бяха приветствани от кмета на общината. В словото си Стойчо Баненски подчерта , че в свят, в който голяма част от народите пишат на латиница, ние,  не само че имаме своя азбука, но дори можем да назовем кои са хората, които са я създали – светите братя Кирил и Методий.

Много специален е празникът за нас – банскалии, като наследници на такива титани като свети Паисий Хилендарски, Неофит Рилски и Никола Вапцаров, като съграждани на Марко Теодорович Везьов, издател на първия български Буквар, на братя Молерови, Никола Попфилипов, Ангел Балев и на плеяда други наши духовни водачи, с гордост изтъкна Баненски.

Богатата програма, изнесена от учениците и самодейните състави, беше доказателство, че в община Банско стремежът към знание и почитта към традициите и културното наследство са живи и имат дълбоки корени.