Log in

2 юли - 22 септември - Културни вечери „Традиции и изкуство“

КУЛТУРНИ ВЕЧЕРИ „ТРАДИЦИИ И ИЗКУСТВО“

от 2 юли до 22 септември 2021г.

За седма поредна година ще се състои уникалния проект на Община Банско Културни вечери „Традиции и изкуство“ – в продължение на два месеца Туристическия информационен център се превръща в своеобразен форум на банската култура. Жители и гости на града  имат възможност да участват в организирани демонстрации и да научат  позабравени вече занаяти  и умения  - предене и пресукване на вълна, плетене на шушони,  бродириране на сувенирни топки, плетене на кука игла, изработка на сувенири от тъкани, везане на гоблени, демонстрация на българска бродерия  и дърворезба. Тъкането на разбой в  музей „Велянова къща" е една от атракциите, заложени в програмата, като успява  да пренесе хората в друг отминал свят - автентичен и цветен.

Демонстрациите  се съпровождат  от фолклорни състави от всички селища на Община Банско, които същевременно демонстрират местното музикално богатство изразено с автентични инструменти и традиционни бански песни и културното наследство, изразено в автентични носии от региона.            

За запалените по народни песни и танци в читалище „Никола Вапцаров" се провеждат уроци по тамбура и уроци по народни танци.

Гостите на града имат възможност да се докоснат до богатото културно-историческо наследство на района, като посетят организираните от Музеен комплекс еднодневни турове до археологически комплекс  „Свети Никола”, късно антична крепост „Ситан Кале” и инфотурове в Музеен коплекс – Банско.  Образователни интерактивни игри „Деца в музея" подаряват на децата спомени за едно незабравимо лято в Банско.

Множество местни автори преобразяват фоайето на Посетителския информационен  център  като се организират изложби на теми живопис, дигитална графика, художествена обработка на дърво и дървопластика, рисувано стъкло, икони, енергийни картини, ковано желязо и други.

Разбира се, помислено е и за кино феновете с различни филми за Банско и бански дейци, представители на духовния и на литературния свят, които се прожектират в Туристическия информационен  център.

programa kulturni vecheri traditzii i izkustvo 2021