Log in

Кметът на Банско проведе среща с посланика на Китай Н. Пр. Джан Хайджоу

  • Последна промяна:
  • Дата на създаване:

Кметът на Банско, Георги Икономов, проведе среща с посланика на Китайската народна република Н. Пр. Джан Хайджоу. Двамата разговаряха за развитието на курорта през последните години и опита на града при посрещането на туристи и организирането на състезания от международен ранг.

Негово Превъзходителство е в България от юни 2016 г. и сподели, че „още с пристигането си чух добри думи за Банско като най-доброто място за зимни спортове в България“. През 2022 г. Пекин е домакин на зимната олимпиада и града се подготвя за голямото събитие. По думите му „С домакинството на зимната олимпиада, китайското правителство работи активно за повишаването на интереса на своите граждани към зимните спортове, както и повишаване на спортното майсторство, като от Китай обещават дотогава да има 300 милиона китайци, които желаят да практикуват белите спортове. От своя страна градоначалникът информира дипломатът за традициите на Банско в ски туризма и за опита в подготовката на спортни състезания, за което вече получи титлата Европейски град на спорта за 2017 г.

„Банско разполага с прекрасни условия за провеждане на тренировъчни лагери по ски-алпийски дисциплини, ски бягане и биатлон“ заяви още Икономов. Той обеща, че ще предоставя информация за бъдещи състезания, които ще се провеждат в Банско, за да могат китайски скиори да бъдат включени като състезатели и да трупат ценен опит.

„Банско има сериозен потенциал за развитие на съвместни отношения в областта на туризма. За далечни от нас дестинации като Китай, те могат да се развиват основно в две посоки – като индивидуални или групови ски ваканции или като част от един по-голям Балкански тур“ изтъкна кметът на планинската община.

china-001

china-002

china-003