Внимание
  • JFolder: :files: Пътят не е папка. Път: /home/banskobg/public_html/images/news-kalo/02-03-2017/poklonenie
Забележка
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/news-kalo/02-03-2017/poklonenie
Log in

Банско се преклони пред подвига и саможертвата на хилядите българи, дали живота си за свободна България

  • Последна промяна:
  • Дата на създаване:

С поднасяне на венци и цветя пред паметника "Банско помни героите" в община Банско бе отбелязан Националния празник на Република България, отбелязващ 139 години от Освобождението на страната.

Денят на Освобождението е паметна дата в българската история, която бележи дългогодишните усилия на поколения българи, дали живота си в името на една единствена цел – свободата и независимостта на Отечеството.

В своето тържествено слово градоначалникът на Банско, Георги Икономов изтъкна, че „Този ден и днес е символ на национално самочувствие, на нашата вяра, на общата ни воля за единение, благодарение на която ние, като народ, преодоляваме превратностите на времето и историята“.

Тази година се навършват 139 години от подписването на Санстефанския мирен договор между Русия и Османската империя. Съгласно него, свобода получават българските земи в Мизия, Тракия и Македония. България ликува, но за кратко. Подписан е Берлинският договор, който разпокъсва изстрадалото ни отечество. Македония и Одринска Тракия са върнати на Османската империя. Борбата за национално обединение на българите ще продължи. В тази борба Банско ще запише със златни букви в националната памет имената на своите герои и мъченици.

„Затова, днес, в навечерието на Националния празник, ние свеждаме глави и пред техния подвиг и саможертва. Почитаме и славим подвига на българските опълченци, които загиваха по бойните полета на войната в името на майка България“ допълни още Икономов.

В церемонията се включи ръководството на община Банско, самодейци към читалище „Никола Вапцаров“, общински съветници, учители, ученици, признателни граждани.poklonenie-001

{gallery}news-kalo/02-03-2017/poklonenie{/gallery}