Внимание
  • JFolder: :files: Пътят не е папка. Път: /home/banskobg/public_html/images/news-kalo/08-03-2017/izlojba
Забележка
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/news-kalo/08-03-2017/izlojba
Log in

В Банско откриха изложба посветена на Международния ден на жената

  • Последна промяна:
  • Дата на създаване:

В навечерието на 8 март, в Дома на изкуствата в гр. Банско, бе открита изложба посветена на Международния ден на жената – „Техниката у дома през първата половина на ХХ век”. Изложбата е дело на Националния политехнически музей – София, като лично директорът на музея, д-р Екатерина Цекова представи тематично подбраните експонати. Тя бе придружавана от инж. Светозара Карарадева, зам.-директор на музея и домакинята – Светла Барякова, директор на Музеен комплекс – Банско.

„Целта на изложбата е преди настъпването на 8 март, да обърнем поглед назад към едно не толкова далечно минало, в което жените са били също така важни за дома и семейството, но не са разполагали с днешните устройства, които пестят време. Въпреки това, българските градски дами с нищо не са отстъпвали на европейските, разполагайки с битови уреди, каквито и в Западна Европа” разкри д-р Цекова.

Българските градски дами са си позволявали лукса да бъдат истински дами слушайки музика на едни от най-известните грамофони и радиоапарати. Те са отделяли много време и на своята красота и външен вид. Набор от маши, показва колко разнообразни прически са могли да си правят суетните представителки на нежния пол.От средата на 19 век в българските домове е имало телефонни апарати, довело до нов етап в общуването.

„С тази изложба показваме, че българските градски фамилии не догонват, те живеят с пулса на Европа и разполагат със същите уреди в своето ежедневие” сподели още д-р Цекова.

Гостите на изложбата получиха рецепти и съвети от началото на миналия век, съхранени във фонда на Музеен комплекс – Банско. Вкусно допълнение към събитието бяха специално приготвените домашни баници, кекс и турско кафе, също по рецепти от Възрожденска България.

„До Великден жителите и гостите на Банско ще могат да посетят изложбата в Дома на изкуствата и да научат по какъв начин се е поддържало домакинството, как се е организирало свободното време и с какви уреди е боравила домакинята през първата половина на ХХ век” отправи своята покана директорът на Музейния комплекс в курорта, Светла Барякова.izlojba-001

{gallery}news-kalo/08-03-2017/izlojba{/gallery}