Log in

Община Банско бе участник в българо-румънски форум в Букурещ

  • Последна промяна:
  • Дата на създаване:

През изминалата седмица в гр.Букурещ, Румъния,  се проведе Българо-румънски форум на тема „Дълга ваканция или кратки пътувания – добре дошли в България през цялата година“. Събитието се организира от Министерството на туризма със съдействието на Посолството на България в Румъния и почетното консулство на страната ни в Плоещ. Форумът  беше открит от заместник-министъра  на туризма на Българияг-жаИрена Георгиева и държавния секретар в румънското туристическо  министерство Кристина Тартяца.

В своята презентация на България  пред румънските представители, г-жа Георгиева  отбеляза значимостта на Банско като един от най-добрите ски курорти не само в България, но и в Източна  Европа. Заместник-министъра подчерта потенциала на курорта за краткосрочни пътувания за уикендите или празниците.

Пред румънските партньори бяха изтъкнати и другите популярни видове туризъм,с които държавата ни е известна–морски, балнео и СПА,културен и еко.   В рамките на форума стана ясно, че през 2016 г. посещенията на румънски туристи в България са близо 1,1 млн., като се отчита ръст от 11.2% спрямо предходната година.

В двустранната среща участваха повече от 100 хотелиери и туристически агенции,  които  дискутираха въпроси, свързани  с възможностите за  развитие на  кратки пътувания катоcity breaks и дълъг уикенд. Друга тема, която бе засегната бе предлагането на  по-атрактивни  и разнообразни туроператорски  пакети за туристи  от двете страни.

Община Банско присъства с рекламна площ,  на която по време на  проведените B2Bсрещи,румънските туроператори  и турагенти бяха запознати с туристическите атракции на района, възможностите за настаняване от 5-звездни хотели до уютни фамилни  хотели и къщи за гости, както и природните дадености.

forum-001

forum-002

forum-003