Log in

Художничка от Банско – трета в Международен конкурс по живопис в Турция

  • Последна промяна:
  • Дата на създаване:

Художничката, Здравка Русева от Банско, спечели трето място сред над 100 участника в Международния конкурс по класическа живопис, категория „Натюрморт” в Анкара, Турция. Конкурсът е част от програмата на Международната седмица на изкуството в Турция, която за първи път през тази година се проведе съвместно с Международната изложба-базар на съвременното изкуство ”АРТАНКАРА” . Културният форум се състоя в Международния експо център „АТО Конгрезиум” върху площ от 10 хил. кв.метра, като събра артисти от различни страни на Европа и Азия, повече от 10 000 произведения на класическото и съвременното изкуство и над 50 000 посетители, както сочи статистиката на организаторите.

Художничката Здравка Русева представи творчеството си с два натюрморта, които бяха включени в Конкурсите по класическа и по авангардна живопис. Това е второто международно участие на авторката, след Седмицата на изкуството в Москва през м. ноември миналата година и първата спечелена награда. Здравка Русева е добре позната в Банско с творчеството си. Тя е журналистка по професия, и се занимава по-сериозно с живопис от 2012 г. Има участие в над десет изложби, от които две самостоятелни, и повече от 20 Международни онлайн фестивали и конференции по живопис.

Изложбата в Турция се проведе в средата на м. март, а десетчленното международно жури обяви победителите в конкурса в навечерието на Цветница. Така новината се превърна в най-хубавия подарък за именния ден на художничката.

zdr