Внимание
  • JFolder: :files: Пътят не е папка. Път: /home/banskobg/public_html/images/news-kalo/13-04-2017/boqdisvane-qica
Забележка
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/news-kalo/13-04-2017/boqdisvane-qica
Log in

Кметът Георги Икономов взе участие в предпразничните ритуали в Банско

  • Последна промяна:
  • Дата на създаване:

На Велики четвъртък, във Велянова къща в Банско, паметник на културата с национално значение, бяха пресъздадени народните рируали по Великден. Проявата имаше за цел предаване на традицията на младото поколение. И денят не бе случайно избран, защото именно на Велики четвъртък в българските домове по стар обичай се замесвало тестото за великденските хлябове. „Хлябът е символ на живота, хлябът е и магия. Хлябът е и жертва, защото е символ на тялото Христово и символизира неговата саможертва в името на човечеството. И не случайно днешното представяне на народната традиция провеждаме под мотото „Със слънце замесен е хлябът”, защото хлябът обединява най-важните човешки благини. В хляба е земята, водата, солта” заяви г-жа Светла Барякова, директор на Музеен комплекс – Банско. Празнично пременени в народни носии, всички участници се включиха в замесването на ритуалните хлябове. Ръководени от банскалии, съхранили традицията при боядисването на яйца, бе демонстрирано и „вапцуването” на великденски яйца с народни багрила.

Г-жа Барякова покани кметът на Банско, Георги Икономов, да извади първото червено яйце. „Тъй като Банско е един голям дом, а неговия стопанин е господин Икономов” допълни още тя. Ръководената от Атанас Янчовичин, младежка фолклорна формация „Бански старчета” изпълни автентични бански песни, с което се постави финалният щрих за празнично великденско настроение. Домакините бяха подготвили постни местни ястия – баница с праз, баница с локум, чести костурета, комбари с кажел и ушав, с които почерпиха всички участници и гости на мероприятието. Проявата се реализира от Музеен комплекс – Банско и ученици от НУ "Св. Паисий Хилендарски" - Работна група "Краезнание" към Проект "Твоят час" с ръководител Елена Георгиева.

Организираната от читалище „Никола Вапцаров” работилница „Шарено великденско яйце” събра малки и големи, които заедно с бабите от Пенсионерски клуб „Радон Тодев”, запретнаха ръкави и се потопиха в творческата обстановка по боядисването на яйцата. Децата и техните наставници използваха различни техники за боядисване на яйца. Тази година, гост на работилничката бе Магда Сакарева от Добринище, която демонстрира старата българска техника за изписване на яйца с восък, която се прилага и днес в планинското градче до Банско. Всички боядисани яйца ще бъдат раздадени на Великденския концерт в неделя, когато ще се състои и конкурса за най-здраво яйце.

По-рано през деня, дамите от Клуб на пенсионера „Иван Козарев” – гр. Добринище, изненадаха кмета на общината Георги Икономов с кошница с писани великденски яйца с пожеланията за светли Великиденски празници.boqdisvane-qica-001

{gallery}news-kalo/13-04-2017/boqdisvane-qica{/gallery}